Asus Crosshair V Formula – nejvyšší základ pro Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Crosshair V Formula – nejvyšší základ pro Bulldozer

Asus Crosshair V Formula – nejvyšší základ pro Bulldozer

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 7. 2011 03:00 22

Seznam kapitol

1. Asus Crosshair V Formula – co přináší 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled
7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Měření výkonu rozhraní 12. Hodnocení desky

Dnešní recenzí pokračujeme v řadě testů nových základních desek s čipsetem AMD 990FX určených pro nové procesory AMD FX architektury Bulldozer. V testu tentokrát najdete opravdu výživnou kapitolu s přetaktováním, v němž se nám hodně dařilo. Tahle deska se výrobci opravdu povedla, patří k top produktům na trhu.

Reklama
Asus Crosshair V Formula – nejvyšší základ pro Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

Za dva měsíce AMD uvede na trh novou generaci procesorů architektury Bulldozer. Jelikož jeden takový v redakci dávno máme, není pro nás problém otestovat základní desky s čipsetem AMD 990FX už nyní a po uvedení procesorů test jen doplnit o měření výkonu, někde o taktování. Pokud bychom tento procesor neměli, neměly by testy těchto desek vůbec smysl a bylo by to doslova mrhání časem. Čipset jako takový nepřinesl kromě podpory SLI žádnou změnu vůči předchozím sadám, také výbava desek se proti střední třídě starších modelů mnoho nezměnila. Testovat tedy se stávajícími Phenomy II je opravdu ztráta času. Tyto desky jsou zde pro AMD FX a bez něj by testování nemělo smysl.

Poté, co jsem už několik desek prozkoumal, se nemohu zbavit dojmu, že o skutečný high-end nejde. Jde spíše o střední-vyšší třídu. Podobné napájení a výbavu mají levnější desky pro Sandy Bridge, jež je nefalšovanou střední třídou (mainstreamem). Jak uvidíte v dnešním testu, výrobce se přeci jen snaží ušetřit kde může, třeba na napájení a dalších čipech. Dává nám to jasný signál, kam budou procesoru architektury Bulldozer patřit – střední třída. Dosud se neobjevila žádná high-end deska s brutálním napájeníma extrémní výbavou, jako známe z platformy Intel. O výkonu vám zatím nesmíme nic říci, stejně se ještě do vydání může nějak změnit. Podle všeho nás v září čeká uvedení o kousek výše taktovaného modelu, než máme my. To se i u toho našeho dá samozřejmě nasimulovat navýšením odemčeného násobiče. To ale dnes ponechme stranou.

V dnešní recenzi se podíváme na základní desku od Asus. Jde o hodně slušnou desku, jež nabízí nejen zajímavou výbavu ale také tradičně kvalitní zpracování. Taktování podpoří skutečně luxusním BIOSem a maximálními hodnotami napětí. Zapojit grafické karty lze do SLI i CrossFire, deska ale podporuje pouze tři grafické karty současně. Na 4-Way CrossFire i SLI zapomeňte. To je ale stejně okrajová záležitost, za tuto věc deska moc negativních bodů neobdrží.

Hned v úvodu nemohu jinak, ale musím Asus pochválit. Nejde ani tak o tradičně kvalitní zpracování desky, ale spíše plnou podporu procesorů AMD FX. Jako jediný výrobce z několika testovaných desek nabízí opravdu ukázkovou spoluprácí s dosud nevydanými procesory už nyní. Jiní výrobci mají například problémy s Turbem, nebo tam tato CPU nefungují vůbec. Upřímně, dva měsíce před uvedením je ještě spousta času k nápravě, Asus ale nabízí plnou funkčnost už v tuto chvíli. Fungují úsporné funkce, Turbo a dokonce i software plně podporuje nové procesory. Také po stránce taktování je podpora AMD FX ukázková. V tuto chvíli zkrátka ideální základ pro AMD FX a basta! Ostatní výrobce ještě čeká v tomto směru spousta práce.

Dnešní test bude téměř plnohodnotný. Najdete v něm naprosto vše, kromě měření výkonu. Tentokrát prověříme i taktování nových procesorů, software a podporu AMD FX, také si samozřejmě prohlédneme BIOS a důkladně prověříme napájení procesoru osciloskopem. Na závěr pak změříme propustnost rozhraní desky a celek shrneme v závěru. Jelikož je test celkem dlouhý, nebudu úvod dále protahovat – podívejme se, co nám v Asusu přichystali.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama