Stavba a test výkonu herních počítačů za 15, 20 a 30 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Stavba a test výkonu herních počítačů za 15, 20 a 30 tisíc

Stavba a test výkonu herních počítačů za 15, 20 a 30 tisíc

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

5. 8. 2013 03:00 68

Seznam kapitol

1. Na nový hardware nemá smysl čekat 2. Výběr komponent — procesor, paměti, deska 3. Výběr komponent — grafická karta, disk, zdroj a skříň 4. Testovací sestavy, hry a metodika 5. Alan Wake, Arma II: Operation Arrowhead 6. Assassins Creed III, Battlefield 3
7. Bioshock: Infinite, Crysis 3 8. Far Cry 3, GTA: EFLC 9. Grid 2, Hitman: Absolution 10. Max Payne 3, Metro: Last Light 11. Sleeping Dogs, Tomb Raider 12. Závěr

Chcete si koupit nový počítač pro hraní her a nejste si jisti svou volbou komponent? Přinášíme vám průvodce, ve které jsme navrhli trojici herní sestav v ceně 15, 20 a 30 tisíc korun včetně daně a licence na OS. Kromě komentáře k výběru jednotlivých dílů najdete v článku také test všech tři sestav ve čtrnácti moderních hrách.

Reklama
Stavba a test výkonu herních počítačů za 15, 20 a 30 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 780

Stejně jako každý rok se pomalu začínají množit spekulace o nové generaci grafických karet. Řada uživatelů uvažujících o upgradu proto začíná pomalu přemýšlet, zda není lepší místo koupě nové počítače teď během léta ještě pár týdnů až měsíců vyčkat. Například na novou generaci grafických karet AMD Radeon, která by podle některých informací měla přijít už na podzim. Odpověď je přitom jednoduchá — není.

Důvodů, proč se s nákupem hardwaru až na výjimky téměř nikdy nevyplatí čekat, je přitom spousta a pro příklady není nutné chodit daleko do minulosti. Stačí vzpomenout nedávno uvedené procesory Intel architektury Haswell nebo trojici grafických karet nVidia GeForce řady 700. Rozhodně nelze říct, že by šlo o špatné produkty. Například GeForce GTX 770 je ale nicméně „jen“ přetaktovanou starší GTX 680 s mírně sníženou cenou a procesory Haswell o mnoho vyšší výkon také nepřinesly. Kdo před rokem koupil kombinaci GeForce GTX 680 a Core i5-3570K, je na tom dnes de facto úplně stejně jako někdo jiný s GeForce GTX 770 a Core i5-4570K. Tedy ne tak docela — za to, že si všechny nové hry může užívat už rok, zaplatil (vzhledem k ceně těchto komponent) nijak závratné dva až tři tisíce navíc.

Stavba a test výkonu herních počítačů za 15, 20 a 30 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


čekání na procesory Intel architektury Haswell nemělo pro hráče žádný smysl

Lze přitom předkládat, že u zmiňované nové generace Radeonů bude situace podobná. Pokud mají karty vyjít již během podzimu, budou muset být postavené na stávající 28nm výrobní technologii. S největší pravděpodobností by karty byly postavené na nových jádrech s mírně upravenou architekturou, nárůst výkonu však kvůli omezení výrobní technologií (počet tranzistorů vzroste jen mírně) bude jen malý. Osobně jej odhaduji na 20-25 %. To je srovnatelné s mezigeneračním nárůstem u kritizované a pouze refrešované řady GeForce 700. Velké změny nelze čekat ani po stránce podporovaných technologií či provozních vlastností.

Stavba a test výkonu herních počítačů za 15, 20 a 30 tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


zda budou chystané Radeony HD 9000 zcela novou generací postavenou na 20nm technologii, nebo jen větším refreshem stávajících karet na 28 nm, zatím stejně jako datum uvedení není jasné

Výrazně lepší by mohla situace být v případě, že by AMD nové karty uvedlo až na pokročilejší 20nm technologii. To by ale znamenalo jejich uvedení nejdříve na konci letošního roku, což je proti současnému přelomu července a srpna doba skutečně velmi vzdálená. Čekat na nové grafické karty půl roku je ve světě IT holý nesmysl. Dobře přitom víme, že oba výrobci nové generace karet uvádějí sestupně od nejvýkonnějších modelů. Karty střední třídy by se tak při naplnění tohoto scénáře dostaly na trh až někdy na jaře.

Sečteno a podtrženo se čekání na nový hardware v současné situaci dle mého názoru nevyplatí. Spíše naopak je dnes vhodná doba ke koupi počítače či upgradu části komponent. nVidia po uvedení několika (staro)nových karet řady GeForce 700 mírně snížila ceny a reagovat muselo i konkurenční AMD. Oba výrobci navíc ke svým kartám i nadále nabízí bonusy v podobě plných verzí her. Slevy či jiné akční nabídky naopak nejen na trh s grafickými kartami v nebližší době neočekávám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama