ibm-uvadi-procesor-power6
Novinka IBM uvádí procesor Power6

IBM uvádí procesor Power6

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

23. 5. 2007 00:00 4

IBM včera představilo svůj nový procesor pro servery a pracovní stanice, Power6. Oproti svému předchůdci prý nabídne dvakrát vyšší výkon.

Reklama

IBM Power6 je dvoujádrový 64bitový procesor, který vychází z architektury PowerPC. IBM jej vyvíjelo pět let a výsledkem jejich snažení je čip se 790 miliony tranzistory (mnoho z nich zabírá 8MB L2 cache) běžící na 4,7GHz. Jak už bylo řečeno, podle IBM má Power6 dvojnásobný výkon oproti Power5, spotřeba však zůstala stejná.

Právě na technologiích omezení spotřeby se inženýři IBM vskutku vyřádili. Obvody, které nemohou pracovat se sníženým napětím, dostaly oddělené napájení, aby se zbytku čipu dal utáhnout opasek. Procesor se také může podtaktovávat nebo vypínat, když zrovna není na čem pracovat, stejně tak se dají dynamicky vypínat části cache. Zákazník si může vybrat mezi vysokým výkonem a co nejnižšími provozními náklady a na obě využití stačí jeden a ten samý čip.

Novinkou u Power6 je také hardwarová podpora pro výpočty s plovoucí desetinnou čárkou v desítkové soustavě. Tato výhoda se prý projeví zejména u programů na daňové/finanční výpočty nebo u celopodnikových systémů ("enterprise resource planning").

IBM se chlubí převahou Power6 ve všech možných benchmarkovacích testech a teoretických parametrech. Ale je procesor vhodný pro ostatní využití, kde není potřeba jeden rychlý server a spíše se hodí několik pomalejších? Na tuto řečnickou otázku bych se samozřejmě neptal, kdybych neznal odpověď. Na procesoru Power6 může současně běžet několik na sobě nezávislých serverů a IBM tvrdí, že jeden rack s těmito CPU zastane práci 30 strojů Sun Fire V890 (Sun UltraSparc IV+) při roční úspoře $100,000 na elektrické energii.

Unixové servery s procesory Power6 nabídne IBM již brzy v rámci svých řad "System p" a "System i".

Zdroj: DailyTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama