finale-robosouteze-zna-sveho-viteze-je-jim-tym-unstable-voltage-z-fel-cvut
Novinka Finále Robosoutěže zná svého vítěze: je jím tým Unstable Voltage z FEL ČVUT

Finále Robosoutěže zná svého vítěze: je jím tým Unstable Voltage z FEL ČVUT

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 12. 2017 18:00

Ve finále devátého ročníku studentské Robosoutěže včera na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT zvítězil univerzitní tým Unstable Voltage nad gymnazijním týmem Mindbreak2. Na třetím místě se umístil další středoškolský tým Kotrš.

Reklama

Do letošního ročníku Robosoutěže pro střední školy se přihlásil rekordní počet 155 studentských týmů, z toho 29 týmů se utkalo v dnešním finále. Soutěžní úloha s názvem „Střelnice“ umožnila všem týmům zvolit rozmanité konstrukční přístupy. Roboti z lega měli za úkol během 90 sekund posbírat míčky rozestavené na hrací ploše podle barev a umístit je do příslušných barevných terčů. První tři místa nakonec obsadily tyto tříčlenné týmy: Unstable Voltage – studijní program Kybernetika a robotika na FEL ČVUT, Mindbreak2 – Gymnázium Příbram a Kotrš – Gymnázium Jakuba Škody Přerov.

Vítězný robot týmu Unstable Voltage používal metodu rozlišování míčů barevným čidlem v kombinaci s obřím zásobníkem a přesnou střelbou do terče. Jeho konstruktéři rozhodně nejsou v soutěži nováčky. „Vsadili jsme na zkušenosti z pěti předchozích ročníků, které jsme společně absolvovali ještě za pražské Gymnázium Nad Alejí,“ říká Jan Lazarek z týmu Unstable Voltage. Robota zkonstruoval spolu s kolegou Jakubem Lukešem a Vojtěchem Tollarem v rámci cvičení v programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT.

Robosoutěž se plánuje i na příští rok. „Popularita soutěže rok od roku roste. Hlásí se čím dál více škol, letos jsme již třetím rokem na jaře pořádali také soutěž pro základní školy. Dalším přirozeným krokem pro příští rok je zapojení zahraničních týmů, a tak by se Robosoutěž mohla stát mezinárodní,“ uzavřel Martin Hlinovský, hlavní pořadatel soutěže z katedry řídicí techniky FEL ČVUT.

Úplné pořadí soutěžících a další informace najdete na webových stránkách www.robosoutez.cz nebo www.facebook.com/robosoutez

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama