mediatek-oficialne-predstavil-cipset-helio-x30-s-deseti-10nm-procesorovymi-jadry
Novinka MediaTek oficiálně představil čipset Helio X30 s deseti 10nm procesorovými jádry

MediaTek oficiálně představil čipset Helio X30 s deseti 10nm procesorovými jádry

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

9. 8. 2016 10:30 10

Firma MediaTek je, nebo alespoň doposud byla známá spíše svými levnými SoC, která využívali zejména výrobci cenově dostupných chytrých telefonů. To by se však mohlo již brzy změnit s příchodem čipsetu Helio X30.

Reklama

Ten by totiž měl zamířit do high-endového segmentu, jelikož bude vycházet z 10nm výrobního procesu a nabídnout deset jader. Celkově se čipset bude skládat ze tří částí, na rozdíl od SoC Helio X25, které využívá kombinace jader Cortex-A72 a Cortex-A53. U modelu X30 by mělo do této kombinace přibýt ještě energeticky efektivní a úsporná jádra Cortex-A35 a výkonné Cortex-A73 nahradí 10nm ekvivalenty A73.

MediaTek oficiálně představil čipset Helio X30 s deseti 10nm procesorovými jádry
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtyři jádra Cortex-A73, která poběží na taktu 2,8 GHz zajistí u čipsetu výkon. Doplňovat je pak bude čtveřice jader Cortex-A53 s frekvencí 2,2 GHz a dvě Cortex-A35 běžící na frekvenci 2 GHz. Součástí SoC bude také čtyřjádrový grafický čip PowerVRR 7XT. Mezi podporovanými komponentami najdeme až 40MPx fotoaparát s možností nativního nahrávání videa při 24 fps. Při využití 16MPx snímače bude možné pořizovat video až při 60 fps a s 8MPx snímačem můžeme počítat dokonce až se 120 snímky za sekundu.

Procesor půjde také propojit až s 8 GB pamětí RAM LPDDR4 POP ve dvou kanálech s taktem až 1600 MHz. Nebude chybět ani modem s podporou LTE kategorie 12. A kdy můžeme nový high-endový čipset MediaTeku očekávat v prvních zařízeních? To se ještě přesně neví, ale letos už to MediaTek nestihne. První chytrá zařízení s Helio X30 tak můžeme očekávat začátkem roku příštího. 

Zdroj: NextPoweUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama