amd-reaguje-na-vydani-prvnich-grafik-pascal-priblizenim-data-vydani-grafik-vega
Novinka AMD reaguje na vydání prvních grafik Pascal přiblížením data vydání grafik Vega

AMD reaguje na vydání prvních grafik Pascal přiblížením data vydání grafik Vega

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

11. 5. 2016 15:00 20

Nvidia nemálo zavařila konkurenčnímu AMD, když jako první představila svoji novou generaci grafických karet, resp. Dva její první modely GeForce GTX 1080 a 1070. AMD tak bylo v podstatě přinuceno nějak reagovat a zvolilo cestu příslibu dřívějšího vydání konkurujících high-endových grafik.

Reklama

AMD totiž řadu zákazníků naštvalo už tím, že již tradičně nestihlo vydat ani jednu z nových grafických karet ve stejném čase jako konkurenční nVidia. První 14nm Polarisy by sice měly být představeny již brzy a nabídnout dobrý poměr výkonu a spotřeby, nicméně zatím to vypadá, že nVidia bude mít navrch už z tohoto důvodu, že GeForce GTX 1080 zamíří na pulty obchodů už 27. května a GTX 1070 10. června. 

AMD reaguje na vydání prvních grafik Pascal přiblížením data vydání grafik Vega
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Původní "roadmap" budoucích architektur GPU od AMD

Aby AMD zmírnilo tlak a nevoli zákazníků, přišlo s odvážným slibem. Hodlá totiž údajně vydat podstatně dříve první grafiky s kódovým označením Vega10, které měly původně spatřit světlo světa až na začátku příštího roku. Nově však AMD slibuje příchod těchto grafik, které by měly oproti Polarisu mimo jiné přinést také paměti typu HBM2, už v říjnu tohoto roku. Spekuluje se o tom, že Vega10 bude právě ona konkurence pro GeForce GTX 1080 a GTX 1070 a bude disponovat 4096 stream procesory. 

Následovná Vega11 by měla patrně přijít opravdu až v roce 2017 a přinést s sebou výkon reprezentovaný 6144 stream procesory. Modely Vega11 pak budou nejspíše konkurentem pro budoucí modely GTX 1080 Ti či nový Titan. Vega10 i Vega11 nabídnout 4096bitovou sběrnici pamětí HBM2. Lišit se nejspíše budou základní kapacitou těchto pamětí, která by mohla být 8 GB u Vega10 a 16 GB u Vega11. 

AMD reaguje na vydání prvních grafik Pascal přiblížením data vydání grafik Vega
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Tuto informaci však stále musíme brát s rezervou a nedělat si plané naděje. AMD přeci slibem neurazí a skutečnost může být nakonec úplně jiná. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama