od-predstaveni-prvniho-masove-vyrabeneho-notebooku-toshiba-t1100-uplynulo-jiz-30-let
Novinka Od představení prvního masově vyráběného notebooku Toshiba T1100 uplynulo již 30 let

Od představení prvního masově vyráběného notebooku Toshiba T1100 uplynulo již 30 let

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 5. 2015 14:00 6

V dubnu roku 1985 uvedla společnost Toshiba na trh první masově prodávaný notebook na světě, model T1100, který ukázal cestu přenosným počítačům – zařízením, která dnes najdeme prakticky v každé domácnosti.

Reklama

Na počátku osmdesátých let minulého století byly počítače známé jako nemobilní přístroje, které předpokládaly práci na jednom místě. Přitom zájem o mobilnější zařízení existoval, i když nebyl tak hlasitý. Dost možná proto, že si málokdo dokázal tuto variantu představit.

V roce 1985 Microsoft uveřejnil první verzi Windows, československá reprezentace vyhrála na domácím mistrovství světa v ledním hokeji titul a Toshiba představila světu první přenosný notebook pro širokou veřejnost.

Jeho výkon nebyl v dnešním měřítku nic světoborného, ale v roce 1985 byl model T1100 považován za výkonné zařízení – s procesorem Intel 80C88, fungujícím na frekvenci 4,77 MHz, operační pamětí 256 KB a disketovou mechanikou, ze které se do paměti z 3,5palcových disket instaloval operační systém DOS 2.11.

Notebook T1100 nabízel monochromatický LCD displej s nově vyvinutým softwarem pro úsporu energie, díky kterému vydržel v provozu na olověnou baterii až 8 hodin. Hmotnost přístroje 4,1 kilogramu prakticky odpovídala dnešním robustním notebookům.

Masová dostupnost notebooků přinesla zcela nový přístup k životu. Zaměstnání, pracovní prostředí, pohyb, to vše se začalo točit kolem jiného aspektu než je počítač. Začalo se přizpůsobovat člověku.

Od představení prvního masově vyráběného notebooku Toshiba T1100 uplynulo již 30 let
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Toshiba TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama