uniklo-5-milionu-hesel-k-uctum-na-gmail-zjistete-zda-mezi-nimi-neni-i-to-vase
Novinka Uniklo 5 milionů hesel k účtům na Gmail. Zjistěte, zda mezi nimi není i to vaše

Uniklo 5 milionů hesel k účtům na Gmail. Zjistěte, zda mezi nimi není i to vaše

Mirek Kočí

Mirek Kočí

11. 9. 2014 11:30 5

Na ruském Internetu se krátce objevily zhruba pět milionů e-mailů a hesel z Gmailu. Podle předběžných testů to ale vypadá, že e-maily nemusí pocházet přímo z Gmailu, ale mohou být z nějakého jiného úniku e-mailu a hesel a jde sice o e-maily s domény @gmail.com, ale byly ve skutečnosti použity na jiné službě a případně s jinými hesly. Důvod k panice tak sice není, ale je opět dobré se zamyslet nad používáním hesel.

Reklama

Seznam zhruba pěti milionů @gmail.com e-mailu zveřejněný na ruském bitcoinovém fóru v úterý večer už sice volně dostupný není, ale pokud si chcete ověřit zda váš e-mail nebyl mezi nimi, tak můžete zkusit ZDE. Tam po zadání vašeho @gmail.com e-mailu můžete zjistit, jestli se nachází v předmětném seznamu a jaká jsou počáteční písmena hesla, které je u e-mailu uvedeno.

Po prověření na dostupných @gmail.com účtech je ale velmi pravděpodobné, že buď jde o únik řadu let starý (hesla u e-mailů uvedená jsou několik let stará), nebo jde o kombinaci e-mailu a hesel, které uživatelé použili v jiné službě,“ říká Jakub Mahdal, CEO společnosti Safetica. „Což ale samozřejmě může znamenat, že některá z hesel stále mohou fungovat pro jejich Gmail, nebo na některé jiné službě. Je velmi časté, že lidé používají tatáž hesla na značném množství internetových služeb,“ dodává.

Pokud se váš @gmail.com účet objevil mezi uniklými, tak je velmi vhodné změnit heslo na Gmailu (a pokud je to možné, tak aktivovat dvoufaktorové přihlašování). Protože je navíc možné, že únik je ze zcela jiné služby, tak by bylo dobré se pokusit vzpomenout, kde jste se pomoci tohoto účtu registrovali – může to být kdekoliv, Facebook, Twitter, Linkedin, počítačové hry, platební systémy, diskuzní fóra. Pokud dokážete tyto služby identifikovat, mělo by dojít ke změně hesla i v těchto službách.

Systém přihlašovacích údajů na kterém je založen Internet je poměrně problematický, ale bohužel prozatím nenahradiltený. V praxi totiž znemaná, že uživatelé si zjednodušují život a jedno heslo používají na řadě služeb. Navíc velmi často používají hesla, která jsou velmi snadná na zapamatování a tím také na odhalení (ne nadarmo je nejvíce používané heslo na světě 12345).

Správná práce s hesly by především měla zahrnovat používání tzv. silných hesel. Tedy takové kombinace písmen, symbolů a číslic, která není snadno odhalitelná. A zároveň by nemělo jedno heslo být použíto na více místech. Nejpraktičtější je navíc nemyslet na heslo jako na jedno slovo, ale třeba na posloupnost slov – taková hesla jsou snázeji zapamatovatelná a prakticky neodhalitelný běžnými způsoby.

Zdroj: Safetica TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama