americke-namornictvo-otestovalo-utocny-laser-pro-lode
Novinka Americké námořnictvo otestovalo útočný laser pro lodě

Americké námořnictvo otestovalo útočný laser pro lodě

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 4. 2011 16:30 26

Stalo se tomu na pobřeží Kalifornie. Laser o výkonu 15 kW zneškodnil cvičné plavidlo na vzdálenost jedné míle.

Reklama

Americké námořnictvo úspěšně otestovalo ranou verzi nové laserové zbraně, pomocí níž eliminovalo cvičné nepřátelské plavidlo, uvádí se v tiskové zprávě United States Navy (Vojenského námořnictva Spojených států).

Výkon solid-state laseru, který byl namontován na bojové plavidlo USS Paul Foster, dosahoval výkonu 15 kW. Napájen byl elektřinou přímo z lodi. U pobřeží Kalifornie pak na vzdálenost zhruba jedné míle dokázal vyřadit z provozu člun, u něhož zapálil jeden z motorů.

Ve zprávě se uvádí, že jde o první úspěšný test typu voda-voda. Veškeré dřívější pokusy zatím výhradně probíhaly v laboratořích Jefferson Labs. A údajně se počítá s tím, že až bude vývoj u konce, nebude v obdobných podmínkách problém využívat lasery výkonu až 100 kW

Prototyp byl vyvinut a zkompletován americkou zbrojovkou Northrop Grumman. Zbraň je konstruována tak, aby neztrácela na intenzitě ani při vysoké vlhkosti, mlze či jiných komplikacích. Zatímco konvenční zbraně, např. rakety musí k nepříteli doletět, lasery útočí okamžitě, neboť paprsek se pohybuje rychlostí světla.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama