jak-budeme-taktovat-sandy-bridge
Novinka Jak budeme taktovat Sandy Bridge

Jak budeme taktovat Sandy Bridge

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 11. 2010 20:00 13

I když je uvedení procesorů Sandy Bridge daleko, už nyní vám prozradím jak se bude taktovat

Reklama
Jak budeme taktovat Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Na úvod musím zdůraznit, že není možné sdělit nebo prozradit specifikace procesorů, čipsetů a jejich vlastnosti. Proto jsem také ze screenů veškeré důležité údaje odstranil a pracuji jen se známými fakty, jež jsem prozradili v tomto článku, nebo se šíří webem už delší čas. Pro úvod tedy krátké shrnutí zmíněného článku:

Na konferenci IDF 2010 Intel ukázal slajdy, kde je přetaktování přes navyšování frekvence sběrnice, zcela omezené. Tato zpráva vyvolalal mezi technickými magazíny zděšení. Intel uvedl, že díky zlevnění celé platformy zkrátka odebral externí generátor frekvence z desky a vložil jej do čipsetu (PCH) čipu. Jakékoliv zvýšení této frekvence má tedy vliv na každou komponentu systému, už neexistují další děličky pro PCI sběrnice a další. To znamená, že navýšení základní frekvence ovlivní USB, PCIe, disky - zkrátka vše, a i malé navýšení ze základních 100 MHz znamená nestabilitu některé náchylnější součásti systému. Taktování ale Intel neomezil zcela, budete moci využít násobiče Turba jež je mnohem flexibilnější než známe. O tom ale až později, to už bychom hovořili o zatím tajných věcech. Opravdové taktování pak bude možné jen s procesory Core i7-2000K. Ty budou zcela odemčené a měly by být dražší jen o několik desítek dolarů, u nás řádově o stokoruny.

Jelikož výše napsané skutečnosti o omezení taktování vyznívaly už před časem hodně reálné, stále mnozí očekávali, že to výrobci desek nějak obejdou a umožní taktování i zamčených procesorů. Bohužel se tak nestalo, jak se taktuje Sandy Bridge se nyní podívejme ..

Jak budeme taktovat Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud osadíte zamčený procesor a budete chtít taktovat skrze sběrnici navzdory, brzy skočíte - jako já. Maximální stabilní takt sběrnice se mi podařilo dosáhnout "trapných" 104 MHz. To je proti základním 100 MHz jen 4 MHz navíc, pak deska již padala a odmítala najet. Tímto zkrátka se zamčenými čipy architektury Sandy Bridge končíme .. Díky vysokým děličkám pamětí a silnému řadiči, si můžeme ale dopřát vysoké frekvence pamětí. Mě v tomto případě pracují paměti na 2220 MHz bez potíží s CL9. Kdo si ale pořídí levnější, zamčený procesor a k němu 2GHz+ paměťové moduly? - Nikdo!

Jak budeme taktovat Sandy Bridge
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pokud si ale připlatíte za procesor označený K, budete mít jistě z taktování radost jako já. Bez sebemenších potíží jsem dosáhl stoprocentní stability v Cinebench, Super Pi 32M, 3D Mark Vantage a dalších testech na frekvenci 5 GHz+. Některé testy prošly i na 5,3 GHz z obrázku. Co říkáte na 5 GHz procesor, chlazený vzduchem a paměti pracující bez sebenších problémů na 2133 MHz. Není to splněný sen každého nadšence? - Já myslím, že ano. Pokud se potvrdí jen malé navýšení ceny odemčených CPU vůči těm běžným, bude to jistě zajímavá nabídka k upgradu současných platforem. Kolik CPU ale budou nakonec u nás stát zjistíme až po vánocích, dříve asi zcela určitě ne. Už teď je ale na co se těšit ..

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama