evropsky-parlament-schvalil-novy-telekomunikacni-zakon
Novinka Evropský parlament schválil nový telekomunikační zákon

Evropský parlament schválil nový telekomunikační zákon

Martin Stančík

Martin Stančík

24. 11. 2009 16:32 1

Evropský parlament dnes schválil nový telekomunikační zákon, takže práva internetových uživatelů budou vůbec poprvé v rámci EU celoplošně chráněna.  

Reklama

V zákoně se mluví o "internetové svobodě," což je velká novinka, neboť do teď toto sousloví nebylo v zákonech EU definováno. Členské státy mají čas do 24. května 2011, aby novou legislativu integrovali do svých právních systémů. Kritici nově schváleného balíčku tvrdí, že ochrana uživatele je příliš slabá a případným odpojením od internetu (pokud bude uživatel stahovat ilegální obsah) stejně nezabrání. Dále se v "telekomunikačním balíku," jak jej zahraniční média nazývají, objevil cíl zajistit vysokorychlostní připojení k internetu na 100% území EU do roku 2013.

Evropský parlament schválil nový telekomunikační zákon
i Zdroj: PCTuning.cz

Navíc nová legislativa zpřísňuje ochranu osobních dat. Jak již bylo řečeno výše, zákon však neochrání nenapravitelné piráty. "Připojení k internetu může být omezeno, pokud je to nezbytné, pouze po férovém prozkoumání celé věci včetně práva uživatele, aby se k problému vyjádřil," píše se v zákoně, který však již dále neupravuje, co se "férovým prozkoumáním" věci rozumí. Dále je v něm uvedeno, že "připojení může být omezeno, avšak musí být ctěna presumpce neviny." Členským státům je tak ponechán prostor pro to, aby si novou legislativu přizpůsobily svým domácím poměrům.
 

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama