windows-pro-cpu-arm-nebudou
Novinka Windows pro CPU ARM nebudou

Windows pro CPU ARM nebudou

FidoUncle

FidoUncle

4. 6. 2009 00:00 1

 Název netbook se ujal velmi rychle a teď se na webu začíná šířit další pojem, smartbook. Osobně bych tato zařízení od netbooků asi neodlišoval.

Reklama

Smartbook je definován jako lehký a přenosný mini-počítač s dlouhou výdrží na baterie. Tedy cosi mezi netbookem a smartphonem. Jeho srdcem jsou procesory s architekturou ARM, které vyrábí například Texas Instruments, Freescale, Qualcomm a nebo Nvidia(Tegra). Zařízení tedy nejsou x86 kompatibilní.

Windows pro CPU ARM nebudou
i Zdroj: PCTuning.cz

A protože Microsoft má pro jádra ARM pouze velmi spartánský OS Windows CE, bývají tato zařízení viděna především s různými linuxovými distribucemi nebo v poslední době populárním OS Android od společnosti Google. Ten je ale vlastně také takovou linuxovou distribucí s poněkud omezenějšími možnostmi co se volnosti uživatele týče.

A nyní se dostáváme k jádru věci. Steve Guggenheimer, šéf Microsoft OEM divize potvrdil, že v Redmondu se plnohodnotná verze Windows pro zařízení s procesory ARM vyvíjet nebude. Microsoft je k celé myšlence smartbooků velmi skeptický a pochybuje o jejich úspěchu.

No uvidíme. Mě by se tedy levný 10” netbook, použít slovo smartbook se mi v této úhlopříčce příčí, s ARMem více než líbil. A na hry to nebude, takže na MS Windows určitě netrvám.

Zdroj: www.fudzilla.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama