windows-7-na-arm-procesorech
Software Novinka Windows 7 na ARM procesorech?

Windows 7 na ARM procesorech?

Michal Kleman

Michal Kleman

5. 5. 2009 00:00

Microsoft pravděpodobně započne bitvu na poli ultramobilních zařízení, kde doposud dominují zařízení postavené na Linuxu. Klasické Windows, kromě upravené verze Windows Mobile, totiž na procesorech s intrukční sadou ARM nepracují.

Reklama

Tato zajímavá informace pochází přímo z úst Warrena Easta, COE Microsoftu. Konkrétně bylo řečeno: "Windows 7 by měly fungovat s širším spektrem zařízení, než při uvedení Windows 7." To sice samo o sobě o ARM neříká nic, avšak další věta tvrdí, že "možná bude uvedena i podpora ARM v budoucnosti." Je však otázkou, jak vcelku slabá zařízení s nevelkou kapacitou operační paměti zvládnou tento náročný systém, optimalizace a úpravy tohoto systému budou probíhat pravděpodobně ještě dlouho po vydání samotných Windows 7. Pro kompletní funkčnost by však měl telefon dostat grafické jádro schopné provozovat API DirectX, jelikož prostředí Aero by procesor enormně zatěžovalo.

Windows 7 na ARM procesorech?
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozhodnutí Microsoftu není nijak překvapivé, procesory ARM s věkem zrají a v součastné situaci, kdy je větší touha po ultra-mobilních zařízeních, než po počítačích samotných, by Microsoft přenechal velmi lukrativní segment Linuxu. Procesory Cortex A8 a Cortex A9 by měly zajistit dostatek výpočetního výkonu při nízké spotřebě a pro své produkty s nimi v součastnosti počítá několik společností, navíc nejde pouze o mobilní telefony a smartphony, tyto procesory by se měly objevit i v právě zmíněných netboocích.

Windows 7 na ARM procesorech?
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozšíření spektra zákazníků přichází v době, kdy množství uživatelů Linuxových operačních systémů vzrůstá, konkrétně nad jedno procento. Není to mnoho, ale za poznámku také stojí, že Linux se doposud nikdy nad procento nedostal a i k dosažení na Mac má ještě daleko (9,73%), na druhou stranu právě rozšíření v levných přenosných zařízeních a smartphonech by mohlo dostat Linux mezi Běžné Franty Uživatele a vytvořit tak levného a schopného konkurenta Microsoftu.

Podle Bit Tech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama