Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz / HyperX
Herní příslušenství Recenze Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX | Kapitola 4

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

15. 2. 2023 08:00 5

Seznam kapitol

1. Seznámení a technologické pozadí 2. Obsah balení, zpracování 3. Zvukové ukázky, nastavení, praktické používání 4. Celkové dojmy, tipy a verdikt

Tímto modelem se HyperX snaží vstoupit do exkluzivní ligy opanované firmami jako Audio-Technica, Oktava, Rode nebo Shure. Cena je přitom velmi sebevědomá, nicméně stále klesá. V článku se dozvíte – a doslechnete – jestli je seběvědomí ProCastu oprávněné a zda mu dát přednost před konkurenčními výrobky.

Reklama

Dílenská kvalita zpracování i celkově povedený design jsou spolu s výborným zvukovým projevem největšími klady tohoto mikrofonu. Za svoje peníze dostanete špičkovou kvalitu se zvukem na úrovni legendární Oktavy MK-319, která už se ale nedá příliš sehnat. A i kdyby ano, tak za vyšší cenu, než na jakou nyní celosvětově – a doufejme, že ne jen dočasně – klesá cena ProCastu. Kromě toho se vzhled námi testovaného mikrofonu více hodí do hráčských doupat. Podle mě zde výrobce nabízí lepší prémiové zpracování, které si studiové značky šetří pro high-endové modely. Za cenu ProCastu totiž u Rode nebo Audio-Technicy nedostanete jejich vrcholový model ale low-end, v případě HyperX je tomu přesně naopak.

Absenci stojanu bych tak černě nevnímal, Procast bych stejně nedoporučoval umisťovat do stolních držáků, jaké nalezneme přibalené třeba u HyperX QuadCast / QuadCast S a SoloCast. Ostatně u studiových značek kolikrát nedostanete ani ten shockmount a pop filtr.

Zjistili jsme, jak zní a pro koho je profesionální mikrofon ProCast od hráčské firmy HyperX
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro úplnost zmíním i alternativy. Třeba Shure SM7B, který je považován za podcastový studiový standard. Jen bývá o dost dražší. Disponuje robustnějším provedením, lepším pop filtrem a přestože jde o mikrofon dynamický, také vynikajícím zvukem. Prokreslenost jeho zvuku ale tak úplně velkomembránového kondenzátorového mikrofonu nedosahuje, na opravdu precizní záznam např. zpěvu – a v případě ideálních, tichých podmínek i hlasu – bych ve studiu použil raději ProCast.

Audio-Technica AT2020 nebo Rode NT1-A jsou, stejně jako ProCast, velkomembránové kondenzátorové mikrofony s velmi dobrým zvukovým projevem. Audio-Technica vás nevyjde ani na 2500 korun, pravda ale je, že k ní nedostanete ani shockmount, ani pop filtr. K Rode NT1-A za zhruba 4000 korun pop filtr i shockmount přibalen bývá. Cenově se Rode nicméně ProCastu velmi blíží a mě osobně připadá vzhled NT1-A lacinější a pouťovější než v případě ProCastu. Pro streaming a hráče by pak vhodnější než AT2020 mohl být, když ne ProCast, třeba HyperX QuadCast S, jenž nabízí mnoho dalších funkcí navíc a k tomu i výstup na sluchátka.

 

Verdikt

Výborný a velmi citlivý mikrofon s jemně prokresleným zvukem a skvělou dynamikou. Tam, kde zní jiné mikrofony jako „ze sudu“ nebo „pod dekou“, nabízí HyperX ProCast detailní podání spodního i vyššího pásma a celkového prostoru. Zvuk je krásně saturovaný, má příjemnou barvu a potřebnou šířku i hloubku. Můžete s ním nahrávat klidně v 384 kHz / 32-bit, to vám žádný běžný USB mikrofon nedovolí. ProCast se bez obav může postavit zavedeným studiovým značkám, úroveň zpracování je možná ještě vyšší, než třeba u Rode NT1-A, ten oproti němu působí poněkud lacině. Svým na hráče zaměřeným vzhledem ProCast klame tělem – můžete mít periferii, která vypadá jako herní, ale ukrývá v sobě špičkovový velkomembránový kondenzátor profesionální studiové úrovně. Nebál bych se s ním nahrávat i vokály. Kromě toho jde jeho cena celosvětově dolů. A tím se podle mého názoru firmě HyperX podařil jejich záměr – být více než jen zajímavou volbou také pro profesionály jinak preferující neherní značky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Detailně prokreslený zvuk
Skvělý design
Robustní kovové zpracování
Škálovatelnost kvality zvuku díky XLR připojení
Efektivní přepínače zisku a horní propusti
Prozatím cena
Pop filtr by nemusel být z kovu
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama