zalman-zm-mfc1-az-6-vetracku-pod-kontrolou
Návody Článek Zalman ZM-MFC1: až 6 větráčků pod kontrolou

Zalman ZM-MFC1: až 6 větráčků pod kontrolou | Kapitola 2

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

18. 9. 2003 00:00 27

Seznam kapitol

1. Popis 2. Instalace a závěr

Kdo by neznal Zalman (pokud ne, tak zpytujte svědomí). Když se řekne Zalman, nejspíš to bude tiché a bude to mít půl tuctu heat-pipe. V rámci kampaně "Computer Noise Prevention System" této korejské společnosti za tišší počítačový svět se nám dostal do rukou zajímavý regulátor otáček větráčků ZM-MFC1. Není to už sice nejžhavější novinka, ale stále má co nabídnout.

Reklama

Součástí balení jsou 4 hezky zakroucené prodlužovací 3-pin kabely, takže s tím, jak propojíte větráčky s regulátorem, si hlavu lámat nemusíte. Kabely jsou dlouhé 40cm, což sice není délka úplně podle mých představ, ale i v bigtoweru s nimi dosáhnete poměrně vysoko. Dva z kabelů mají postranní větev, která po připojení na konektor desky umožňuje monitorování otáček ... aby byla deska šťastná.V případě CPU chladiče je dvojnásob užitečné, aby deska netrpěla paranoidní představou, že chladič nefunguje. Samozřejmě nechybí ani obligátní sada šroubků.

Zalman ZM-MFC1: až 6 větráčků pod kontrolou
i Zdroj: PCTuning.cz


V balení jsou dva od obou druhů.

Instalační manuál je vytištěn na spodní straně obalu a je celkem pochopitelně maximálně spartánský (ale poněkud nepochopitelně je docela spartánský i samotný obal; definitivně prostor pro zlepšení). Pro případné zájemce má Zalman hezkou ilustraci zapojení regulátoru i na svých stránkách.

Pokud nebudete strkat Molex do 3pin, nic už asi na instalaci zkazit nemůžete. Jako majitele skříně Chieftec s dvířky (ještě jsem je neulomil :-) mě potěšilo, že přečnívající ovladače a přepínače nijak nebrání jejich úplnému zavření.

V akci...

Jak se testuje takový regulátor? Zapojíte a začnete zběsile kroutit vším, čím jen na příslušném regulátoru kroutit jde. Mé postřehy z této pestré činnosti jsou následující: MFC1 je nejen velmi vizuálně efektní, ale k mému milému překvapení i maximálně funkční. Regulovat běžný větráček lze zhruba v krocích po jednom stu otáček až těsně pod polovinu hodnoty jeho otáček udávaných při 12V. Regulace je plynulá a diody mění intenzitu svitu poctivě podle toho, jak moc větráčky “škrtíte“. To zní sice krásně, ale je tu (jak jinak) jeden háček. Když je větráček stažen na minimum, začne příslušná LEDka viditelně problikávat a barevně ujíždět do zelené barvy (na fotkách to vidět není). Na to existuje jediný lék, a to mírně zvýšit napětí pootočením reostatem vpravo. Je tedy škoda, že si musíte vybírat mezi tichým PC a zářícím osvětlením. Kompromis 1500 otáček (u větráčku s řekněme 2200ot/min při 12V) sice zaručí notnou dávku obojího plus dostatečný průtok vzduchu, ale i tak je to docela mínus.

Zalman ZM-MFC1: až 6 větráčků pod kontrolou
i Zdroj: PCTuning.cz


Patrný rozdíl ve svítivosti mezí diodami; sudé větráčky jsou staženy.

Druhou fází je dlouhodobý provoz. Pasivy ne zadní straně se při větší regulaci větráčků po půlhodince zahřejí na vysokou teplotu (končetinu byste na nich mít nechtěli), takže doporučuji nechat preventivně 5/25“ pozici pod regulátorem volnou, nebo do ní aspoň neumisťovat nějakou vytěžovanou mechaniku.. Žádné provozní problémy to nezpůsobuje, ale, hmm, pasivy by přece jenom mohly být větší a je paradoxní, že Zalman, špička v oboru pasivního chlazení, takto zaváhá u svého regulátoru větráčků.

Zalman ZM-MFC1: až 6 větráčků pod kontrolou
i Zdroj: PCTuning.cz

K Zalmanu ZM-MFC1 se přirozeně hodí černá skříň, uvažovat lze i o stříbrné, ale ani na slonovinově bílý průměr to nebude mrhání vkusem..Ve tmě svítí superjasné LEDky opravu silně. Paradoxně to může být i kontraproduktivní. Pokud máte v oblibě sledování filmů na PC a vaše pozice je čelem ke skříni, není pohled na rozzářenou “runway“ zrovna příjemný.

Zalman ZM-MFC1: až 6 větráčků pod kontrolou
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrem

Někdo by mohl říct, že to vypadá “lépe než funguje“, ale neměl by pravdu. Zalman ZM-MFC1 je bezesporu dobrý výrobek, ale není dokonalý. Potěší skvělý a neotřelý vzhled a současně zamrzí několik technických nedodělků. Teď mám na mysli především absenci PWM regulace a neposlušné diody. Moje hodnocení je i tak veskrze pozitivní. Vlastně je to takový typický Zalman. Je skupina lidí, pro kterou bude takřka ideálním řešením a na druhé straně se najde skupina, pro kterou to jsou vyhozené peníze. Jen se obávám, že při ceně pohybující se kolem 1150 Kč (bez 22% DPH) za regulátor bez PWM, bude druhá skupina výrazně převažovat...

Klady

  • originální design
  • doslova superjasné LEDky
  • kompaktní a kvalitní konstrukce
  • maximálně funkční, až 6 kanálů
  • snadná instalace + prodlužovací kabely

Zápory

  • problikávající LEDky při minimálních ot. větráčků
  • technicky není na vysoké úrovni (žádný PWM)
  • cena
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama