Zadek v teple za paušál aneb když už vám nepatří ani sedačky v autě
i Zdroj: bmw.cz
Zábava Článek Zadek v teple za paušál aneb když už vám nepatří ani sedačky v autě

Zadek v teple za paušál aneb když už vám nepatří ani sedačky v autě | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 7. 2022 12:30 35

Seznam kapitol

1. Platit jednou nestačí 2. Výbava v ceně, používání ne 3. Pronájem už neprodáte 4. Pod dozorem 5. Svět patří jim

Kdo od začátku návrhu nemyslí na monetizaci, je zk...rvený idiot – tak nám to vysvětlil John Riccitello, bývalý šéf Electronic Arts a současný CEO Unity. Svá slova později mírnil, což ale neznamená, že dnes myšlenka monetizace za každou cenu neovládá myšlení mnoha výrobců a vývojářů.

Reklama

Microsoft zavedl produktovou diverzifikaci – zpočátku měli Microsoft Office pro profesionální použití a podstatně levnější Microsoft Works pro domácí použití. Provozovat dva produkty s omezenou vzájemnou kompatibilitou ale byla zjevně hloupost – a tak se později přešlo na licence určené pro osobní, studijní a profesionální použití. 

Dnes jsme u modelu Software-as-a-Service (SaaS), který vlastně neznamená, že si kupujete produkt, ale pouze platíte za právo ho používat. Opět tu máme velkou diverzifikaci: Elektronická verze Office 2021 pro domácnosti a studenty vás vyjde na 3990 Kč, verze pro podnikatele na 6990 Kč a přenositelná verze Office Plus 2021 pak na 20590 Kč. Pokud si chcete platit měsíční předplatné, domácí verze Office 365 vás vyjde na 99 Kč měsíčně a Enterprise verze pro podnikatele 1159 Kč měsíčně. Tohle nabízí velkou flexibilitu a chce to určité počítání, protože ve finále je někdy výhodnější koupit si neomezenou verzi a jindy zase tu měsíční. Anebo si pořídit Libre Office, kde neřešíte nic, ale to je jen taková poznámka na okraj.

Podstatné je, že tu máme alternativy. Co když ale nebudete mít alternativu? Co když vám výrobce udělá placený obsah anebo měsíčně placenou službu z nějaké základní funkce? Protože dnes je automobil v podstatě počítačem ovládané zařízení, je možné odemykat nějakou funkci na dálku – a tak se BMW rozhodlo, že skutečně některé součásti výbavy budou odemykat na dálku, protože nejde o základní funkčnost auta, ale o službu. A za tuto službu byste měli platit – například za to, že nebudete jezdit s promrzlým zadkem. Tato funkčnost je údajně zatím zavedena v Jižní Korei, ale vsadím se, že to je jenom takové testovací kolo, jestli jim to projde – a pokud zákazníci nebudou příliš křičet, pokusí se z toho udělat celosvětový standard. 

Ano, skutečně – i v našem BMW shopu si můžete zaplatit službu „Vyhřívání sedadel řidiče a spolujezdce“. Máte měsíční demo zdarma – a pak si můžete nechat ohřívat zadek buď za měsíční poplatek 450 Kč, nebo celý rok za 4495 Kč, případně tři roky za výhodnou slevu 7140 Kč. V případě, že hodláte se svým vozem fungovat déle, možná se vám vyplatí oteplování zad a kakáče za 10180 Kč natrvalo, kde natrvalo znamená „neomezeně, dokud budou splněny technické předpoklady pro toto vozidlo“.

Zadek v teple za paušál aneb když už vám nepatří ani sedačky v autě
i Zdroj: PCTuning.cz

Zaplatit deset litrů za odemčení něčeho, co máte fyzicky v autě – tedy de facto odemčení jednoho řídícího bitu, mi přijde jako docela výživné. Není to ale jediná věc, kterou BMW nabízí jako stažitelný obsah. Tak například za 1800 Kč ročně můžete získat Real Time Traffic Information, která vám dodává informace o dopravní situaci v reálném čase. Na 1560 Kč vás přijde update map přes USB. Za jednorázových 23260 Kč si můžete odemknout aktivní systém udržování rychlosti, který hlídá odstup od vozidla před vámi. 

Za 11600 Kč se vám odemkne funkce adaptivního podvozku M, který automaticky nastavuje odpružení podvozku od pohodlného po sportovní. Za 210 Kč měsíčně anebo 4655 Kč jednorázově si odemknete asistenta dálkových světel, který automaticky vypíná a zapíná dálkové světlomety. 7905 Kč stojí aktivace podpory Apple CarPlay, které vám dovolí používat funkce iPhone přes ovládací rozhraní auta. Od 980 Kč za měsíc, 9785 Kč ročně anebo za 21820 Kč jednorázově si můžete odemknout funkce Driving Asistant Plus, které dovolují autu držet pruh, udržovat požadovanou rychlost a bezpečnou vzdálenost. A pokud je vám zima, od 240 Kč měsíčně či 5525 Kč trvale můžete zapnout funkci vyhřívání volantu.

Můj ty Bože! Můj ty Bože!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama