Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI
Novinka Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?

Komerční sdělení
31. 8. 2022 14:00 2

Z M.2 SSD se za poslední roky stal naprostý standard. Tam, kde dříve byly osazovány standardní HDD, později SATA SSD, dnes nalezneme menší a zároveň rychlejší NVMe M.2 disky. Správný výběr takového disku je i přes obecně vyšší rychlosti stále velmi důležitý.

Reklama

Pokud plánujete koupi nového úložiště, ať už v rámci upgradu celé PC sestavy, nebo pouze disků, prvně se musíte rozhodnout, jaký typ disku vlastně chcete. Klasické HDD nabízí větší kapacity za nižší ceny, nicméně jde o méně spolehlivé a pomalé úložiště. SATA Disky (nejčastěji o velikosti 2,5 palce) jsou dnes vytlačovány M.2 NVMe variantami z několika důvodů. M.2 disk je fyzicky menší a nemusíte ho propojovat kabelem a následně montovat do skříně. Dále je to rychlost. SATA rozhraní nabízí přenos jen do 600 MB/s, což je v porovnání s M.2 desetina rychlosti. Posledním bodem je pak velmi obdobná cena. Za násobně vyšší rychlosti si u 1 TB připlatíte pár stovek v porovnání SATA a M.2 disků.

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI

Volba M.2 disku je tedy v dnešní době logická a vysoké rychlosti využijete prakticky denně od načítání her po práci s velkými soubory. Například MSI Spatium M480 nabízí rychlost čtení 7000 MB/s a zápis 6800 MB/s. Oproti SATA rozhraní jde o desetinásobek rychlostí.

Dalším bodem při výběru je velikost. Pokud vám někdo v minulosti řekl, že rychlé SSD je jen na bootování Windows a dvě nejpoužívanější aplikace, tak toto tvrzení již dneska neplatí. Instalačka Windows mění velikost, což může mít u malých disků za následek nepříjemnosti při aktualizaci. Dále hodně aplikací i her již využívá vysokých rychlostí M.2 disků.

Není náhodou, že u většiny nových her je napsáno doporučení na využití SSD místo tradičního magnetického disku. Samotný Microsoft doporučuje využívání rychlých disků v kombinaci s Direct Storage. Tato technologie využívá rychlost NVMe úložišť k efektivnějšímu načítání herních assetů.

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI

Na M.2 NVMe disku proto nechcete mít uloženou jen instalaci operačního systému, ale i hry, programy a soubory. Právě proto nabídky SSD startují na 1 TB, přičemž u MSI můžete sáhnout i po 2TB modelu. Menší varianta je dobrá, pokud šetříte a nejste nároční. V případě rychlého připojení k internetu se také vyplatí menší model, jelikož hry můžete dle potřeby mazat a opět rychle stáhnout.

Větší 2TB model lze doporučit náročnějším uživatelům a do domácností s pomalým připojením. Na 2 TB už nainstalujete opravdu větší množství her a aplikací. Omezovat se nemusíte ani s ukládáním větších souborů.

Posledním bodem při rozhodování je heatsink. Rozvaděč tepla je u SSD trochu podceňován, M.2 disky ovšem při zátěži dost hřejí a vzhledem k jejich jinak dlouhé životnosti nechcete, aby se vám přehříval. Právě proto MSI nabízí varianty s i bez heatsinku. Pokud máte základní desku, kde rozvaděč tepla vůbec není, rozhodně berte heatsink. I v případě desek, které obsahují méně kvalitní heatsink podobný spíše obyčejné kovové krytce, se vyplatí volba SSD s nainstalovaným heatsinkem. Výrobci základních desek totiž často tvoří heatsink u M.2 slotu s cílem designu, kdežto výrobci disků jdou po efektivním chlazení.

Vybíráme rychlé M.2 SSD od MSI. Na co si dát pozor a proč je dobré si připlatit?
i Zdroj: MSI

Výběr je ostatně na vás. V obou případech lze M.2 SSD využít nejen v PC, ale i v notebooku (bez heatsinku). Takovou všestrannost klasické HDD ani SATA SSD již nenabízejí. Jde tak o investici do budoucna.

MSI nabízí modely Spatium M480 v kapacitách 1 a 2 TB a ve variantách s i bez heatsinku. Pokryjí tak požadavky velké většiny uživatelů. Všechny varianty běží na PCIe Gen 4.0 a dosahují rychlostí přes 7000 MB/s. Ceny začínají na částce lehce přes čtyři tisíce korun, což je za takto výkonné NVMe disky velmi hezká cena.

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama