Velký přehled IT události roku 2016 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT události roku 2016 měsíc po měsíci

Velký přehled IT události roku 2016 měsíc po měsíci | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2016 11:00 27

Seznam kapitol

1. Leden, AMD Polaris, Pascal a VR 2. Únor, nuda samá nuda... 3. Březen, stále nic zásadního 4. Duben, příprava na Pascal 5. Květen, Pascal a Computex je tady 6. Červen patří grafikám 7. Červenec, léto začíná
8. Srpen, letní sucho se nekoná 9. Září, zpátky do školy 10. Říjen, slabý měsíc 11. Listopad, příprava na Vánoce 12. Prosinec, plný zajímavostí 13. Co nás čeká v roce 2017

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2016 a za pár hodin přivítáme rok nový. I když jsme se neudili, nelze si než přát, aby ten nový přinesl více atraktivních novinek než ten současný, na který si v dnešním článku zavzpomínáme z pohledu hardware a událostí, jež hýbaly světem počítačových technologií.

Reklama

Červen patří grafikám

Červen je vždy největší svátek hardwarových fandů. I když výstava v Taipei většinou neodhalí nic zásadního, je zde vidět spousta variací stávajících produktů, odhalení zajímavých věcí do budoucna a hlavně zákulisní drby. Tentokrát na Computexu AMD oznámili Polaris, stejně jako sedmou generaci APU „Bristol Ridge“.

Svět grafik a GPU

Velký přehled IT události roku 2016 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty Pascal se dostávají prvním zákazníkům do rukou a objevují se první problémy. GeForce GTX 1080 má problém s otáčkami ventilátoru, Nvidia řeší problém novými ovladači. AMD oznamuje Radeon RX 480 a 470, ukazují ceny, nastiňují výkon a tají pracovní frekvence. Vše je ale tento měsíc později odhaleno.

V polovině měsíce zlevňuje Nvidia stávající grafiky architektury Maxwell, jde ale i částky pouze v desítkách dolarů. Rozjela se také zajímavá aféra kolem grafických karet Asus a MSI, které měly v recenzích od výrobců nastavené jako standardní jiné takty než později u prodejních karet. Je to samozřejmě hloupost, ale chvíli tato záležitost vzrušovala publikum.

Oslava milníku ve vývoji GPU Vega
i Zdroj: PCTuning.cz
Oslava milníku ve vývoji GPU Vega

V závěru měsíce pak přichází AMD se zajímavou zprávou, že jejich High-endové jádro Vega postoupilo úspěšně do další fáze výroby. Začínají se objevovat první úniky GeForce GTX 1060 – soupeře pro Radeon RX 480. Ten je ještě před koncem měsíce zrecenzován. Má problémy s odběrem proudu z desky a nesplňuje očekávání. AMD slibovalo nižší spotřebu a vyšší výkon, oboje se nekoná.

Procesory a věci kolem nich

AMD potvrdilo oficiálně základní parametry jádra Summit-Ridge, neboli nejvyššího „silikonu“ architektury ZEN. Všechno ostatní se bude skládat z těchto stavebních kamenů, šestnácti jádrový serverový čip ze dvou těchto křemíků spojených sběrnicí atd. Měli jsme také možnost vidět první prototyp základní desky s AM4. Do obchodů se dostávají Broadwell-E, ale prodejním trhákem nejsou. Přetaktování je mizerné, výkon srovnatelný s předchozí generací. Testovali jsme Core i7-6800K i 6900K a šestijádro to u nás vyhrálo na plné čáře. Ideální čip pro hry i práci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama