Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců!
i Zdroj: pctuning.cz
Zábava Článek Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců!

Umělá inteligence? Ne, umělá kreativita – nový postrach umělců! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

21. 8. 2022 16:00 16

Seznam kapitol

1. Strojová inteligence 2. Vysoká kvalita, nízká cena 3. Moderní umění za všechny prachy 4. Komu to patří? 5. Nové světy klepnutím myši 6. Další nástroj

Když se bavíme o AI, typicky nás zajímají otázky umělé inteligence. Samotná inteligence ale určitě nevede ke zcela inovativním řešením, na to potřebujeme něco dalšího – kreativitu. Ta se ale špatně popisuje a není vlastně jasné, co to přesně znamená.

Reklama

Dostatečně velká paměť a vysoký výkon při prohledávání stavového prostoru podle všeho do značné míry jsou významné komponenty inteligence – jenomže to pořád není tvořivá inteligence.  S tvořivou inteligencí máme asociovanou – inu, tvořivost. A v tuhle chvíli přichází betaverze Midjourney Bota a několika dalších inteligencí, které umějí malovat.

Midjourney Bot umí generovat obrazy z verbálního zadání, přičemž můžete ovlivňovat proces tvorby nejen slovy, ale vybíráte si z alternativ a necháváte je propracovávat. Prostě anglicky popíšete, co chcete, aby AI vytvořila, v jakém stylu a specifikujete další detaily – a výsledkem jsou čtyři návrhy, které můžete nechat vyrenderovat ve vysoké kvalitě, anebo je rozvíjet do dalších variací. Výsledkem jsou artworky vysoké kvality, které sice patrně vycházejí z existujících fotografií a uměleckých stylů. Výsledky jsou skutečně fascinující – a už teď komunita generuje galerie naprosto fascinujících obrázků.

Galerie na Midjourney Bot
i Zdroj: midjourney.com
Galerie na Midjourney Bot

Řeknete si – a co je na tom? Je to určitě jenom nějaké vyhledávání a nějaké generující filtry. Otázka ale je – co je vlastně lidská kreativita? Kreativitou se psychologie obvykle zabývá ve smyslu „jak ji nacvičit“, „jak ji zvětšit“ a podobně. Praktických návodů, jak počítačově implementovat kreativitu, v psychologii moc nenajdeme, spíš představy o jejích různých druzích, formách a tak podobně.

Základní představa o funkci kreativity je, že vezmete něco existujícího a nějak to upravíte. Vědomé procesy vás přitom obvykle brzdí, takže jde o to kreativitu odvázat tak, že vědomě opustíte autocenzuru, odmítání nápadů předem a podobně.

Většina lidí má mizernou kreativitu. Lidé obecně nemají kreativní nápady moc rádi a sami moc netvoří, mají rádi jistotu a opakování. Nejzákladnější je montážní představa – doslova vezmete jednu věc a naroubujete ji na druhou. Takhle vznikla sfinga, gargoyla, jednorožec, mořská panna a většina představ o starověcích bozích. Pak jsou netriviální představy, kupříkladu koncept neviditelného či nezobrazitelného boha, to už tak snadno nevznikne. V praxi vás to ale zajímat nemusí, náboženství po vás chce, abyste pouze opakovali předepsané rituály, originalita je naprosto nežádaná, o vlastních tvořivých představách ani nemluvě.

Pointa je v tom, že takové rekombinace prvků vlastně nejsou nijak složité. Inteligence dostane klíčové fráze, v databázi má velké množství vzorů – a na základě vztahů začne variovat. U tvůrčího procesu postupujete tak, že si vezmete nějaký klíč a začnete vytvářet variace. Z nich si vybíráte ty, které se vám líbí víc a ty rozvíjíte – jako u Midjourney Bota. Jeho „čtyři variace na dané téma“ mi přijde jako zajímavá metoda, kterou můžou použít i lidé.

Stable Diffusion založená na Stability.ai dokáže produkovat velmi originální obrazy na podobném principu. Kvalita výsledných digitálních obrazů je fascinující – a nabízí možnost kolaborativně tvořit vizuální umění lidem, kteří ho nejsou v reálu technicky schopní udělat. Do jisté míry můžeme tento produkt považovat za jakési velmi pokročilé Malování, které odvede drtivou práci za vás – a vy dostanete vysoce kvalitní výsledek za zlomek ceny.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama