Umělá inteligence je hrozba pro herní vývojáře, ukázal průzkum
i Zdroj: depositphotos, Irrmago
Novinka Umělá inteligence je hrozba pro herní vývojáře, ukázal průzkum

Umělá inteligence je hrozba pro herní vývojáře, ukázal průzkum

David Jiránek

David Jiránek

23. 1. 2024 13:30 6

Průzkum mezi herními vývojáři odhalil, že umělou inteligenci používá téměř polovina společností. Může jít o hrozbu, která povede k propouštění, myslí si zaměstnanci.

Reklama

Využití umělé inteligence na poli herního vývoje je velmi ožehavým tématem. V určitých případech lze pokládat AI jako užitečnou například pro komplexnější chování postav ve hře. Jinde ale ohrožuje samotné vývojáře a tvůrce. Toto tvrzení potvrzuje i nedávný průzkum od Game Developers Conference. Přes 3000 herních vývojářů se zúčastnilo průzkumu a řada otázek směřovala na umělou inteligenci.

Pro 86 % dotázaných je AI etickou hrozbou, které se obávají. Mezi důvody uvádějí například získávání dat od umělců bez jejich souhlasu a přímou návaznost na propouštění. Zároveň hned 49 % vývojářů odpovědělo kladně na otázku, zda jejich zaměstnavatel používá AI.

Umělá inteligence je hrozba pro herní vývojáře, ukázal průzkum
i Zdroj: GDC

Podle dotazníku se 56 % herních vývojářů obává budoucího propouštění. To v uplynulých týdnech zasáhlo řadu herních společností a vývojářů. Mezi poslední patří studio Riot Games, tvůrce League of Legends, kteří se loučí s 11 % zaměstnanců (přes 500 lidí).

riot-propousti-stovky-zamestnancu-a-rusi-nektere-projekty
i Zdroj: Tryhard.cz

Riot propouští stovky zaměstnanců a ruší některé projekty

Propouštění zaměstnanců se nakonec nevyhnulo ani Riotu. Firma propustí 530 svých lidí, což je asi 11% veškerého personálu.

Giry
23. 1. 2024 05:24
Obsah z Tryhard.cz

Průzkum ukázal i pozitivní aspekty. Například zvýšení počtu her s možnostmi lepší přístupnosti o 26 %. Většina dotázaných vývojářů (66 %) pracuje na hrách pro počítače.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama