svetelna-show-v-praze-se-bude-opakovat-videomapping-staromestskeho-orloje-nabidne-uchvatnou-podivanou
Novinka Světelná show v Praze se bude opakovat. Videomapping Staroměstského orloje nabídne úchvatnou podívanou

Světelná show v Praze se bude opakovat. Videomapping Staroměstského orloje nabídne úchvatnou podívanou

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

4. 3. 2011 11:00 7

V sobotu se orloj rozpadne na tisíce malých kousků, shoří a znovu zažije období největší slávy. Tedy alespoň pomocí virtuální projekce, která jej na malou chvíli změní k nepoznání.

Reklama

Minulý rok v říjnu se k šestistému výročí vzniku Staroměstského orloje konala videomappingová projekce přímo na tyto české nejslavnější hodiny. Akce vzbudila obrovský ohlas a videa s jejím záznamem se ještě dlouho posílala po internetu. Ti, kteří minulý rok projekci propásli teď mají jedinečnou příležitost se na ní znovu podívat.

Světelná show v Praze se bude opakovat. Videomapping Staroměstského orloje nabídne úchvatnou podívanou
i Zdroj: PCTuning.cz

Vše se odehraje zítra (tj. sobota 5.3.2011) u Staroměstské radnice a od 19:00 se bude opakovat každou půlhodinu až do 22:00. Vstup na Staroměstské náměstí je samozřejmě zdarma.

„Vizuální projekce představí divákům významné kapitoly z dějin této památky. Počítačová animace představí stavbu orloje od architektonického plánu přes kamenickou práci Petra Parléře až po umístění kalendářní desky od Josefa Mánese. Návštěvníci Staroměstského náměstí budou moci nahlédnout díky optické hře i do útrob orloje. Projekce také připomene dramatické události - husitské války, popravu pražských pánů až po poškození orloje při osvobozování Prahy v roce 1945.“ viz tyden.cz.

The 600 Years from the macula on Vimeo.

Videomapping je druh vizuálního umění, které využívá projekce obrazu na libovolné objekty (domy, historické budovy apod.). Důležité je důkladné zmapování celé scény, mnohdy se celá vymodeluje ve 3D a poté se vytvářejí animace přesně na míru. Za pomoci silných projektorů s „giga-příkonem“ dochází k následnému splynutí virtuálního obrazu s kulisou. Jedná se o dokonalou iluzi, jež má rozbít vnímání perspektivy diváka. A opravdu se jí to daří! (viz přiložené video)

Pokud vše vyjde jak má, můžete těšit na článek a rozhovor s odborníkem na 3D ze společnosti AV Media - Janem Buriánkem, kde si představíme jaké technologie jsou k podobným akcím zapotřebí, detaily o videomappingu, tvorbě animací a spoustu dalšího. AV Media stojí za videomappingem orloje a spousty dalších podobných akcí, takže se jedná o odborníky ve své branži.

Zdroj: Týden, Wikipedia, AV Media

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama