SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: SteelSeries
Herní příslušenství Článek SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

18. 8. 2022 18:00 2

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Specifikace a obsah balení 3. Design a pohodlí 4. Zapojení a software 5. Zvuková kvalita 6. Závěr

Na pomezí herního high-endu a studiového modelu. SteelSeries ukázalo, jakým směrem se budou ubírat nové modely sluchátek Arctis. Jako prvního jsme se dočkali modelu Arctis Nova Pro, který bude patřit k vrcholu celé nabídky. Najde si headset se zvukovou kartou a vysokou cenou svoji cílovku?

Reklama

Zapojení

Píchnout jacka do PC a hrát? Kdepak, Arctis Nova Pro těží ze svého DACu a odladěného softwaru. Samotný DAC ve druhé generaci láká na dva prvky. Prvním je vysoká zvuková kvalita. Ano, sice nejde o drahý DAC za několik tisíc, nicméně stále nabízí více než vaše zabudovaná zvuková karta v herním počítači. Dále pak možnost plynule přepínat mezi dvěma zařízeními. V mém případě mezi PC a PS5. Na oba aspekty se podíváme.

DAC se propojuje pouze pomocí USB. První generace nabízela optický port, který zde tentokrát chybí. Mezi další konektory patří tři 3,5mm jacky. Jeden slouží na připojení sluchátek, další dva na výstup a vstup. Já jeden využil na připojení reproduktorů od počítače. Bohužel software nedovoluje oddělit zvuk mířící do repráků a sluchátek. Vždy vám tak hraje obojí.

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: SteelSeries

Samotný GameDAC druhé generace pak lze ovládat pomocí černobílé obrazovky OLED a velice příjemného otočného kolečka s možností stisku. Hned na úvodní stránce vidíte volbu vstupu, zisk zvuku a hlasitost levého a pravého kanálu. Navíc nechybí ani zobrazení zvukové kvality.

Skrz menu GameDACu se dostanete na přepínání vstupů, nastavení displeje nebo třeba ekvalizér. Ten lze ladit i v softwaru, pokud jste připojeni přes PC. Funkce tak přijde vhod zejména u konzolí.

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: SteelSeries

Ačkoliv GameDAC podporuje vstup dvou zařízení a umí přepnout na ten, který se aktivuje jako první (například vypnete PC a o den později zapnete konzoli, GameDAC okamžitě spustí druhý vstup), chybí zde funkce mixování obou vstupů do jednoho. O to více to zamrzí, když SteelSeries velmi podobnou funkci umí.

Už nějakou dobu v SteelSeries GG nalezneme Sonar, což je mixážní software pro hráče. Ten nabízí funkci ChatMix, kdy si lze vytvořit ekvalizéry pro chat a hraní zvláště. Vyladit si tak lze například ekvalizér pro FPS tituly, aniž by vaši kamarádi na Discordu zněli kvůli nastavení zvuku zvláštně. Obě hlasitosti lze navíc plynule upravovat a vyvažovat nejen v aplikaci, ale i přímo v GameDACu.

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: David Jiránek

Je tak s podivem, že podobný ChatMix není implementován i na úrovni dvou připojených zařízení, kdy by šlo plynule vyvažovat hlasitost zvuku z PC a konzole.

Software

V samotném SteelSeries GG naleznete možnosti upravit si ekvalizér, pár přednastavených profilů, citlivost mikrofonu nebo jeho odposlech. Ve spojení s GameDACem lze výstup přepnout také do režimu streamu.

SteelSeries Arctis Nova Pro: headset stvořený pro náročné multiplatformní hráče
i Zdroj: David Jiránek

Obecný ekvalizér sluchátek nicméně použít nelze, pokud je zapnutý Sonar a tím pádem ekvalizér pro hru/systém a chat. V nastavení je pak ještě možnost změny podsvícení GameDACu, což lze navolit i přes menu DACu.

Samotný Sonar toho nabízí celkem dost, přitom je stále uživatelsky přívětivý a přehledný. V Mixeru si zvolíte vstupy a jejich hlasitost. Samotné vyvážení ChatMixu bohužel lze upravovat jenom prostřednictvím GameDACu.

V záložce Game nalezneme kromě ekvalizéru i přednastavené profily, Spatial Audio nebo chytré vyvážení hlasitosti. V Chatu pak ClearCast AI Noise Cancellation filtruje hlasy spoluhráčů. Ve všech případech nejde o exkluzivní funkce headsetu. U mikrofonu pak lze opět volit řadu filtrování, přičemž si program můžete spárovat i s libovolným mikrákem pro USB.

Celkově je SteelSeries GG jeden z lepších společníků k herním periferiím. Například Moments nahrávající klipy z her používám u hraní League of Legends, na druhou stranu program nepodporuje automatické zachytávání momentů u PUBG a dalších her. Tak snad brzy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama