stanfordska-univerzita-vyvinula-ohebne-baterie-na-bazi-hliniku-ktere-lze-nabit-uz-za-jednu-minutu
Novinka Stanfordská univerzita vyvinula ohebné baterie na bázi hliníku, které lze nabít už za jednu minutu

Stanfordská univerzita vyvinula ohebné baterie na bázi hliníku, které lze nabít už za jednu minutu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

7. 4. 2015 21:00 15

Problém většiny současných chytrých telefonů a nositelných zařízení spočívá v malé výdrži na baterie a pomalém dobíjení, což se nyní snaží změnit vědci ze Stanfordské univerzity, kteří vyvinuli nový prototyp hliník-iontové baterie s výrazně lepšími provozními vlastnostmi, než jaké mají současné lithium-iontové akumulátory. 

Reklama

Aluminium-iontové baterie nejsou úplnou novinkou, nicméně doposud se potýkaly se zásadním problémem. Nebyly totiž schopny po několika dobitích vyrobit dostatečně vysoké napětí. S výrazně menší ztrátou napětí nyní přichází nový prototyp akumulátoru, který se skládá z hliníkové anody a katody z grafitu. Tato kombinace materiálů umožňuje udržení dostatečného napětí kolem 2 voltů a to i po tisících dobíjecích cyklech. Tyto materiály jsou navíc mnohem bezpečnější a hrozí u nich výrazně menší riziko vznícení. 

Stanfordská univerzita vyvinula ohebné baterie na bázi hliníku, které lze nabít už za jednu minutu
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Tím však výhody těchto baterií nekončí. Druhou výraznou výhodou je totiž také rychlost jejich dobíjení. Baterii totiž lze dobít do plné kapacity během jedné minuty. K tomu všemu může být tato baterie také velice tenká a lze jí ohýbat, díky čemuž se vejde prakticky do jakéhokoliv zařízení včetně chytrých hodinek či náramků. Všechno má samozřejmě svůj háček a stejně tak tato baterie. 

Problém, který je potřeba vyřešit, než bude možné zahájit sériovou výrobu podobných akumulátorů, spočívá v již zmíněném nízkém napětí. Napětí na nových bateriích na bázi hliníku se totiž pohybuje pouze okolo 2 voltů, zatímco lithium-iontové baterie v současných smartphonech většinou pracují při napětí 3,7 nebo 4,2 voltu. Vědci ze Stanfordské univerzity nicméně věří, že tento problém není neřešitelný. Vylepšením materiálu, z něhož je vyrobena katoda, by se nakonec mohlo docílit vyššího napětí a snad i vyšší kapacity. 

Zdroj: Mashable

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama