specifikace-sata-3-0-uzavreny
Novinka Specifikace SATA 3.0 uzavřeny

Specifikace SATA 3.0 uzavřeny

Jan Kratěna

Jan Kratěna

29. 5. 2009 00:00 8

Organizace SATA-IO (Serial ATA International Organization) tuto středu oznámila, že uzavřela specifikace rozhranní SATA 3.0 (Serial ATA 3. generace). To je nyní schopno přenášet data s maximální přenosovou rychlostí až 6Gb/s.

Reklama

Organizace SATA-IO sdružuje 218 společností spolupracujících na standardu rozhranní Serial ATA. Těsně po uzavření specifikací SATA 2.0 oznámila SATA-IO začátek prací na vývoji vylepšeného standardu SATA 3.0 (taktéž označovaného jako SATA 6Gb/s). Ten by měl řešit vzrůstající nároky na přenosovou rychlost a doladit některé funkce a nedostaky  předešlé revize. 

Specifikace SATA 3.0 uzavřeny
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Pojďme si tedy tyto nové vlastnosti a funkce představit:

  • Serial ATA 3.0 navyšuje limit maximální přenosové rychlosti na 6Gb/s 
  • Nový streaming příkaz pro Native Command Queuing (NCQ) povoluje izochronní přenosy dat pro audio a video aplikace závislé na přenosové rychlosti
  • Nové funkce NCQ Managementu pomáhají k optimalizaci výkonu povolením host processingu a správy stávajících NCQ příkazů
  • Vylepšená správa napájení
  • Standart SATA 3.0 je v souladu se standartem INCITS ATA8-ACS (definující podmínky přenosu a chování připojených zařízení).
     

Standard zároveň zjednodušuje implementaci SATA rozhranní v přenosných zařízeních pomocí standardizace miniaturního "low insertion force" (LIF) konektoru pro kompaktní 1,8" disky a 7mm optické mechaniky používané v některých noteboocích. 

SATA 3.0 (SATA 6Gb/s) je zpětně kompatibilní s předchozími SATA standardy (SATA 1.5Gb/s, SATA 3Gb/s).

Organizace SATA chce představit několik zařízení s implementovaným rozhranním SATA 3.0 a dalšími technologiemi z něj vyplývajících, na letošním Computexu v Taipei.

Zdroj: SATA-IO
 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama