servery-dellu-s-cpu-via
Novinka Servery Dellu s CPU Via

Servery Dellu s CPU Via

Michal Kleman

Michal Kleman

18. 5. 2009 00:00 1

Máte pocit, že o společnosti VIA je poslední dobou slyšet čím dál více? Se strategií levných a úsporných komponent se tato společnost prodrala i na serverový trh.

Reklama

Druhý největší světový výrobce počítačů, společnost Dell, hodlá osadit procesory VIA Nano do nové série serverů. Servery XS11-VX8 budou pravděpodobně užívat procesory Nano U2250 s taktem 1,3GHz společně s čipovou sadou VX800. Jejich přednostmi má být nejen nízká spotřeba a malé rozměry, ale také příznivá cena - jedna základní deska s procesorem a operační pamětí výjde na $400 (asi 8000Kč). Jen pro porovnání server Dellu s procesorem AMD Shanghai na taktu 2,7GHz stojí $3,000 a za $6,000 dostanete server s procesorem Intel Nehalem na taktu 2,93GHz.

Servery Dellu s CPU Via
i Zdroj: PCTuning.cz


Porovnání 3,5" serverového disku a jedné desky s CPU VIA.

S velikostí 3,5" disku pak do 2U racku osadíte až 12 kompletních desek, cena celého zařízení se pak vyhoupne na $4800. S podporou 64bitových operačních systémů, virtualizace a hardwarovou podporou enkrypce skrze VIA PadLock a AES se tyto procesory stávají ideálními pro nenáročný webhosting.

Servery Dellu s CPU Via
i Zdroj: PCTuning.cz


Předek DCS serveru společnosti Dell.

Server XS11-VX8 společnosti Dell je jistě pouze experimentem a zaběhnuté giganty Intel a AMD jistě nevytlačí, ale jistě je to alespoň malinký (doslova nano) krok pro společnost VIA, který by mohl znamenat proražení tohoto výrobce do dalšího segmentu.

Podle Tech Connect Magazine a The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama