sandy-bridge-ep-osmijadrovy-procesor-s-prikonem-150-w
Novinka Sandy Bridge-EP: Osmijádrový procesor s příkonem 150 W

Sandy Bridge-EP: Osmijádrový procesor s příkonem 150 W

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

13. 7. 2011 06:00 14

Dosud neznámý procesor a navíc první osmijádrový. Určený ale bude doserverů a bude mít rekordní TDP – 150 W.

Reklama

Na internetu se pravidelně střídají zprávy o nadcházejících procesorech od Intelu, buď o Ivy Bridge, nebo o Sandy Bridge-E, nejvýkonnější z nejvýkonnějších pro ty největší fajnšmekry. Nyní se ale objevila zmínka o procesoru Sandy Bridge-EP, o kterém se doposud nikde nemluvilo. Řeč dnes bude o procesoru, jež je určen do serverů.

Sandy Bridge-EP: Osmijádrový procesor s příkonem 150 W
i Zdroj: PCTuning.cz


Serverové procesory jsou běžně osazovány ve víceprocesorových deskách

Sandy Bridge-EP jsou serverové procesory vycházející ze Sandy Bridge-E. Najdeme zde ale některé odlišnosti. Patice bude stejná, tedy 2011 pinů. Architektura je také stejná, ale to je vše. Sandy Bridge-EP totiž půjdou na trhu s osmi procesorovými jádry, zatímco běžné Sandy Bridge-E pouze se šesti. Proč je tomu tak, může vysvětlit třeba TDP, které je u tohoto kousku s frekvencí 3 GHz obrovských 150 W. Autor screenshotu také zkoušel snížit frekvenci na 2,3 GHz a dostal se s TDP na 130 W. Tolik neměly ani první Phenomy, ty měly 140 W.

Sandy Bridge-EP: Osmijádrový procesor s příkonem 150 W
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo 22nm Ivy Bridge (LGA1155) a vpravo 32nm Sandy Bridge-E (LGA2011)

Sandy Bridge-EP samozřejmě disponuje technologií HyperThreading, takže se v systému tváří jako 16jádrový procesor. Procesor dále má 20 MB cache paměti a je vyráběn 32nm výrobním procesem. Moc pěkně ale vypadá napětí 1,181 V při plném zatížení 8 jader na 3 GHz. Zde je tedy možné, že CPU-z špatně ukazuje nebo byl obrázek pozměněn. V opačném případě odvedl Intel obrovský kus práce. Procesory Sandy Bridge-E dorazí v lednu příštího roku, Sandy Bridge-EP chvíli po nich. Novější Ivy Bridge pak až v druhém čtvrtletí.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama