razer-lachesis-herni-mys-i-pro-levaky
Hardware Článek Razer Lachesis - herní myš i pro leváky

Razer Lachesis - herní myš i pro leváky | Kapitola 2

Filip Eckstein

Filip Eckstein

28. 12. 2007 01:00 29

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Kvalita, ergonomie a design 3. Software, v praxi a závěr

Štědrý den je sice za námi, což ovšem neznamená, že si nemůžeme udělat radost i nyní. Pokud se totiž stále rozhodujete mezi nedávno recenzovanou Microsoft SideWinder a Logitech G9, jistě byste si měli nechat mezírku ve výběru i pro novou Lachesis z dílen společnosti Razer. Ta nás totiž v redakci rozhodně nezklamala, ba naopak. Disponuje totiž oproti výše zmíněné konkurenci mnoha přednostmi. O tom si však více povíme v dnešní recenzi, v níž budeme mimo jiné moci zhlédnout i praktické videoukázky. Tak na co ještě čekáme, ať můžeme do nejbližšího obchodu pelášit ještě před zavírací dobou!

Reklama

Jak už jsem v úvodu naznačil, Razer se i v případě nové Lachesis striktně drží již zaběhlého stylu a designu. Už na první pohled to není žádná hračka do kanceláře, ale spíš nadprůměrná výbava každého vášnivého hráče, což je u myší této cenové kategorie nadmíru pochopitelné.

Tichý zabiják

Razer Lachesis - herní myš i pro leváky
i Zdroj: PCTuning.cz

"Razer Lachesis - jeho zabijácké rysy zaručeně rozechvějí každého nepřítele. Nezná žádná pravidla, nebere rukojmí. Na scénu přichází tichý zabiják."

Podobná slova zdobí rub přední odnímatelné strany balení. Nová Lachesis je opravdu striktně herní myší, o čemž svědčí jak její design, tak poměrně nadprůměrné vlastnosti. O těch si však povyprávíme až v další kapitolce. Nyní se totiž budeme věnovat jejímu vzhledu.

Stejně jako většina jiných modelů myší z dílen této světoznámé společnosti, i nová Lachesis striktně následuje již zaběhlý design. Výborným příkladem této skutečnosti je kupříkladu nedávno recenzovaný Razer DeathAdder, který je kromě mírného ergonomického vybočení do levé strany s designem Lachesis téměř totožný. Tvary myšky jsou však velice přívětivé i po stránce úchopu. Užívat ji totiž bez problému mohou i leváci, což je u hráčských modelů myší více než neobvyklé. Je to ovšem zároveň také velice chytrý obchodní tah. Nová Lachesis u nás tedy i v tomto ohledu získala kladný bod.

Těžko lze ovšem mohu popisovat ladné rysy nové Lachesis. Troufám si říct, že ani vizuální foto dokumentace není vždy zrovna ideální. Rozhodl jsem se tedy natočit krátké "Look & Feel" video. Doufám, že vám tím novou myšku trochu více přiblížím.

Rozmístění tlačítek

Když už jsme ale u kvality úchopu, jistě by nebylo od věci zmínit také rozmístění jednotlivých tlačítek. Pravé a levé tlačítko plynule splývají s celým vrchním povrchem myšky. Ten na omak působí gumově a hrubě. Je však nesmírně užitečný ve chvíli, kdy jsou naše ruce po několikahodinovém hraní nepříjemně zpocené. Ruka nám pak bez nejmenších problémů stabilně drží na místě a nesjíždí.

Razer Lachesis - herní myš i pro leváky
i Zdroj: PCTuning.cz

To je ale frajer :-).

Jak si můžeme všimnout na výše umístěném obrázku, pravé i levé tlačítko mírně rozšiřují přední část myšky. Patrné je však také jejich ergonomické tvarování, díky němuž se každý prst striktně drží svého vyhrazeného "rajonu". Nechtěného překliknutí se tedy nemůžete tak lehce dopustit. Ke stisku obou tlačítek navíc používáme celý povrch prstu, což do jisté míry zvyšuje rychlost naší reakce.

Myš disponuje také dalšími šesti multimediálními tlačítky. Dvě z nich nalezneme na jejím samotném vrcholu. Jejich primární funkcí je plynulé zvyšování a snižování DPI senzoru přímo za běhu. Ovladači lze nastavit až 5 stupňů, mezi nimiž budeme moci přepínat. Oběma tlačítkům však můžeme přiřadit i jinou funkci, což samozřejmě platí i o zbývajících čtyřech, které po dvojicích nalezneme souměrně po obou stranách myšky.

Na závěr tu máme také skrolovací kolečko nacházející se mezi levým a pravým tlačítkem. Ačkoliv spolu s logem Razeru nacházejícím se na hřbetě opravdu velice krásně svítí, budu zde muset použít trochu té tolik obávané kritiky. Kolečkem je totiž možné pohybovat jen ve dvou směrech, pokud jste si tedy zvykli na to, že je možné používat ho i doleva a doprava, po zakoupení Lachesis budete v tomto ohledu spíše zklamáni.

Razer Lachesis - herní myš i pro leváky
i Zdroj: PCTuning.cz

Boční tlačítka jsou palcem velice dobře dosažitelná.

Brázdíme podložku...

Ani na spodní stranu myšky nesmíme v dnešním článku zapomínat. Ta totiž nese bezesporu ty nejdůležitější části myši, mezi nimiž bych mohl jmenovat nový Razer senzor "třetí generace" nebo tolik důležité teflonové podložky. Ty na myšce nalezneme celkem tři, přičemž dvě z nich se nacházejí v přední části, zatímco třetí půlkruhovitě vyplňuje v celé šíři poslední dva centimetry délky myšky. Na jejich bedra však z mých úst padá jen chvála. Ačkoliv je nelze vyměnit za jiné tak, jako jsme se mohli setkat u nové SideWinder Mouse společnosti Microsoft, jejich kvalita je dostatečná a v akci bychom s nima žádné problémy mít neměli.

Razer Lachesis - herní myš i pro leváky
i Zdroj: PCTuning.cz

Na spodní straně myšky nalezneme mimo jiné i tlačítko pro změnu aktuálního profilu.

Jak to ale vlastně je s tolik vychvalovaným laserovým 3G senzorem? Společnost Razer tvrdí, že jejich nová precizní technologie je v současné době na trhu vůbec nejlepší a nejkvalitnější. To samé však ještě nedávno tvrdil Logitech. Tyto slova je tedy nutno brát s rezervou a zdravým rozumem.

Razer Lachesis - herní myš i pro leváky
i Zdroj: PCTuning.cz

Abych pravdu řekl, senzor se i po tvrdém testu jevil opravdu velice schopně. Bez větších problémů fungoval dokonce i na poměrně hladkém povrchu. Díky kvalitnímu software byl navíc i poměrně ochotný přizpůsobit se vlastním potřebám. Velmi užitečné je mimo jiné také tlačítko pro změnu aktuálního přednastaveného profilu (rozlišení, rychlost, skrolování,... ) nacházející se nedaleko snímače. Díky němuž je totiž možné okamžitě reagovat na změnu situace či podmínek, v níž se s myší ocitnete.

Pro lepší orientaci zde ještě uvedu stručnou "generační" tabulku jednotlivých typů laserových snímačů:

specifikaceLaser 1GLaser 2GLaser 3G
rozlišení (DPI)2000 DPI3200 DPI4000 DPI
snímací rychlost45 palců/s45-65 palců/s60-100 palců/s
akcelerace20G20G25G
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama