proc-zrusili-havendale
Novinka Proč zrušili Havendale?

Proč zrušili Havendale?

Michal Mitrega

Michal Mitrega

4. 5. 2009 00:00

Prvním MCP (procesorem a grafickým jádrem v jednom) měl být právě Havendale. Intel ale vývoj na poslední chvíli zrušil a místo toho se přesunul rovnou k jeho nástupci Clarkdale. Co stálo za zrušením celé architektury? 

Reklama

Jeden z interních zdrojů poskytl serveru Fudzilla výsledky benchmarků, na kterých se závada Havendale naplno projevila. Pes byl zakopaný v integrovaném paměťovém řadiči, který MCP Havendale (a ostatně i Clarkdale) převzal z čipsetu G45. Pro porovnání: Výsledky v benchmarku Everest dnes s G45 vychází pro čtení nějakých 8000 bodů, Havendale byl ale schopný dosáhnout asi jen 2600 bodů.

Proč zrušili Havendale?
i Zdroj: PCTuning.cz

A aby toho nebylo málo,  procesorová část taky stála za starou bačkoru. Nové procesory Core i5 (uměle vytvořená dvoujádrová verze na stejném taktu) zvládly SuperPI 32M asi za 16 minut, zatímco Havendale to prakticky bez důvodu trvalo o 5 minut déle. Intel zkrátka potřeboval nějaký čas na vyladění Clarkdale, a tak musel do koše zahodit celou architekturu a investice do jejího vývoje. To je také zřejmě důvodem mírného zpoždění MCP.

Zdroje: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama