prehled-desktopovych-cipovych-sad-pro-pentium-4-socket-478-aktualizovano
Hardware Článek Přehled desktopových čipových sad pro Pentium 4 - socket 478 - aktualizováno

Přehled desktopových čipových sad pro Pentium 4 - socket 478 - aktualizováno | Kapitola 7

Charles

Charles

4. 8. 2004 00:00 16

Seznam kapitol

1. První čipsety aneb bitva o paměťový standard 2. První salva vypuštěna, co dál? (Intel objevuje DDR!) 3. Čipsetová evoluce pokračuje 4. FSB zrychleno na 800MHz, ve znamení Dual Channel
5. První čipsety s grafickým jádrem pro Pentium 4 6. Další integrovaná řešení 7. ALi... a její nevydařené pokusy 8. Celkový soupis všech postupných změn dle výrobce:

Dnes se objevila nová čipová sada pro socket 478 v podobě SIS 649, která se vyznačuje jednokanálovým paměťovým řadičem DDR / DDR2 a sběrnicí PCI Express. A jelikož jsme nedávno uvedli přehled čipsetů právě pro socket 478 s domněnkou, že se nic nového již neobjeví, tak se dnes přece jen stalo a proto byl tehdejší přehled doplněn... počínaje tedy bouřlivými začátky (ve znamení Rambusu) a končíce dnešním nově příchozím kouskem v podobě SIS 649 (konec 4. kapitoly).

Reklama

 

Mimo hlavní výrobce čipových sad pro Intelovská Pentia 4 byl na scéně ještě jeden hráč, který ovšem neměl na to, aby mohl vývoj nějak ovlivnit. Ano, je řeč o společnosti ALi. Nebudu se o ní nějak podrobněji rozepisovat, jelikož se jedná o toho posledního v řadě.

ALADDiN-P4 (M1671) - první pokus

Začátky jsou těžké ve všech případech, ať už jde o cokoliv. V případě procesorů Pentium 4 tomu nebylo, jak jsme si již rozebrali, jinak. Obzvláště pro společnost jako je ALi, která se nemůže své konkurenci rovnat. Nicméně přesto (nebo možná že právě proto) dostala od Intelu licenci na produkci neintelovských čipových sad pro Pentium 4 jako první. Se svým řešením ovšem přišla jako poslední. A když už jej uvedla, tak hned po svém startu bylo jasné, že ALi svým ALADDiNem díru do světa neudělá. Sice podporovala tehdejší standardy, nicméně s výkonem na tom byla v porovnání s konkurencí o poznání hůře. Mohla někoho ale přesto zaujmout svou velice nízkou cenou (za nejnižší výkon nejméně zaplatíte :-)).

Přehled desktopových čipových sad pro Pentium 4 - socket 478 - aktualizováno
i Zdroj: PCTuning.cz

ALADDiN-P4 byl posléze s příchodem rychlejší FSB 533MHz obohacen o její podporu. Vylepšený model pak nesl označení ALADDiN-P4A.

Jelikož chtěla ALi pochopitelně pokrýt co nejširší segment trhu, vydala čipset CyberALADDiN-P4, který byl obohacen o integrované grafické jádro CyberBLADE XP2 (DirectX7.0).

Postupem času se objevily novější Northbridge a Southbridge, které se snažily držet krok s dobou. Ale opět se jednalo pouze o nevydařené pokusy se nějak prosadit. Nebudu je tedy ani rozebírat... jestli měl nějaký čipset od ALi co říct, tak jím byl první ALADDiN-P4. Na druhou stranu ale ALi připravuje nové kousky s podporou takových novinek, jako třeba PCI Express a DDR2. Zda se ji ale povede prosadit... to ukáže čas (SIS tenkrát se svým 645 všechny přinejmenším zaskočil). Doufejme, že se ALi dokáže v této oblasti aspoň trochu vzpamatovat, jelikož sebemenší konkurence navíc nikdy neuškodí a ve výsledném efektu má za následek to, co nás, koncové zákazníky, zajímá... snižování cen.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama