polovina-prodanych-mikroprocesoru-v-lonskem-roce-byla-hybridni
Novinka Polovina prodaných mikroprocesorů v loňském roce byla hybridní

Polovina prodaných mikroprocesorů v loňském roce byla hybridní

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

19. 5. 2012 20:15 18

Pod takovým hydridním procesorem si můžeme představit kombinaci procesoru a grafické čipu na jednom kusu křemíku, které si přes své mládí úspěšně klestí cestu IT byznysem. 

Reklama

AMD totiž vydalo své první APU (Accelerated Processing Unit) v roce 2010 a Intel jenom o rok později. Jednalo se asi o jedinou logickou cestu, jakou se obě společnosti mohly vydat, když současné procesory stačily svým výkonem prakticky na všechny aplikace a reálný přínos z nových generací běžný uživatel nezaznamenal.

Polovina prodaných mikroprocesorů v loňském roce byla hybridní
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato chytrá řešení, kdy je v jednom pouzdře CPU i GPU nejsou výsadou jen desktopů. Díky jejich malosti je lze osazovat i do tabletů a chytrých telefonů a Intel s AMD toho využil ke vstupu na nové trhy. Trh si ovšem tyto nám dvě známe firmy nerozdělily mezi sebou, ale existuje dalších minimálně osmnáct dalších výrobců, kteří APU vyrábějí.

Polovina z celkového zisku $111 miliard byla vygenerovaných právě z prodejů APU a dvoj-ciferný růst se očekává i v dalších letech. To dává prostor k zamyšlení, co se stane s klasickými procesory bez GPU. V komentářích popusťte uzdu fantazii a napište si jak vidíte v dnešním světle počítač za deset let? Budeme mít doma třeba jenom patici do které budeme zasazovat novější a rychlejší APU 2 , 3, ke kterému bude připojené příslušenství včetně úložného prostoru, monitoru, klávesnice a jiného? Pište!

Zdroj: xbitlabs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama