pokrocila-optimalizace-windows-xp-druha-cast
Software Článek Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část | Kapitola 3

Jiří Vašek

Jiří Vašek

22. 6. 2005 00:00 33

Seznam kapitol

1. TuneUp Utilities 2004 se představují 2. TuneUp SystemControl: Systém pod kontrolou 3. Čistíme systém 4. Optimalizujeme a dolaďujeme 5. Závěr a něco navíc

V první části našeho seriálu o ladění Windows jsme provedli základní nastavení služeb, ořezání Windows o nepotřebné komponenty a nakonec poněkud zvýšili bezpečnost pomocí XP-Antispy. Ovšem, k pořádnému vyladění je ještě dlouhá cesta. Dnes pokročíme o kus dále, čeká nás totiž vyladění samotných Windows pomocí výborného balíku TuneUp Utilities 2004. Výsledkem dnešního zastavení nebudou až zas o tolik rychlejší a bezpečnější Windows, ale nastavíme systém dle Vašich potřeb. Nedozvíte se příliš mnoho nového, spíše půjde o to, jak Windows nastavit tak, aby Vám maximálně vyhovovaly.

Reklama

TuneUp Startup Manager

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediný účel této utility je pěkně pohromadě zobrazit vše, co se spouští po startu systému, zobrazit o tom pokud možno co nejpodrobnější informace, umožnit přesun jinam, a případně zakázat. Zde myslím není třeba nějakého podrobnějšího popisu, vše je patrné ze screenshotu.

TuneUp System Information

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedná se o čistě informativní utilitu, nic v ní nelze přenastavovat, její funkčnost je podobná známým prográmkům EVEREST (dříve AIDA32) nebo SiSoft Sandra. Více opět prozradí pohled na screenshot.

TuneUp WinStyler

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část
i Zdroj: PCTuning.cz

Záležitost do jisté míry připomínající oblíbené StyleXP. Umožňuje jednak změnit ikony a jména jednotlivých systémových elementů jako jsou položky pracovní plochy, nabídky Start, ikony různých diskových jednotek, typů souborů a položek ovládacích panelů, jejich velikost, ale máte zde možnost pracovat i s balíky témat (themes). Pokud se ve Vašem systému zobrazují chybné ikony, máte zde možnost všechny ikony aktualizovat, nebo brutálněji promazat vyrovnávací paměť uchovávající ikony. Lidé využívající "XP" přihlašovací obrazovku si ji zde mohou jednoduše změnit. Podrobnější popis zde myslím taktéž nemá smysl.

Varování: Byla mi hlášena nekompatibilita TUU2004 s různým softwarem, v tomto místě upozorňuji na uživatele Longhorn Transformation Packu, WinFX, StyleXP a dalších, tato utilita se s nimi nemusí snášet dobře. Jelikož používám klasický styl Windows a grafické serepetičky odmítám, nemám osobní zkušenost s tímto chováním, bylo mi hlášeno rozsypání vzhledu Windows, vzhled jakoby v nouzovém režimu, začerněná okna po odinstalování TUU2004 a další. Pokud se někdo může podělit se svými zkušenostmi v diskusi pod článkem, budu rád.

Tuneup DiskCleaner

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část
i Zdroj: PCTuning.cz

Poměrně užitečná věc, jak už název napovídá, čistí disk od zbytečných souborů. Toto zahrnuje záložní soubory (BAK), soubory logů (LOG), dočasné soubory (TMP), a soubory o nulové velikosti. Po proskenování disku máte možnost si vše vybrané pro vyčištění nejdříve prohlédnout (kontextové menu Show Details), ne všechny vybrané soubory musí nutně být zbytečné, a výběr doladit. Utilita přehledně ukazuje i kolik místa na disku tímto získáte.

TuneUp RegistryCleaner

Pokročilá optimalizace Windows XP - druhá část
i Zdroj: PCTuning.cz

Dle mého názoru výborný čistič registrů. Hledá a opravuje následující chyby v registrech:

  • chyby ActiveX a DCOM objektů
  • chybné cesty k aplikacím
  • chyby v popisech známých typů souborů
  • problémy s písmy
  • chybějící soubory nápovědy
  • chybné položky v historii
  • problémy se sdílenými položkami
  • chybné zástupce
  • neexistující položky instalátoru
  • problémy se zvukovými schématy
  • neexistující klíče pro nabídku Start
  • chyby v programech po spuštění

Používání čističe registrů lze rozhodně doporučit, zabordelený registr totiž významně zpomaluje náběh a chod systému. Za moji poměrně dlouhou dobu používání tohoto čističe registru se mi nestalo, že by smazal něco životně důležitého. Na druhou stranu, žádný čistič který znám není všemocný. Zároveň s TuneUp RegistryCleanerem používám i CCleaner a občas RegCleaner, a vždy se najde něco, co jeden z nich najde navíc. Toto je však již pouhý detail.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama