po-ddos-utocich-na-ceske-servery-prudce-stoupaji-prodeje-antiviru
Novinka Po DDoS útocích na české servery prudce stoupají prodeje antivirů

Po DDoS útocích na české servery prudce stoupají prodeje antivirů

Redakce PCT

Redakce PCT

11. 3. 2013 11:00 15

Prodej antivirových programů stoupl v tomto týdnu o více než 400 procent. Ukazuje se, že český zákazník je uvědomělý a chce bezpečný počítač? Nebo za tím stojí něco jiného?

Reklama

Celý svět byl minulý týden zasažen útoky typu DDoS na počítačové sítě mnoha společností a státních institucí. Útoky je velmi citelně postižena i Česká republika. Ač se to na první pohled nezdá, svůj podíl na této „úspěšné akci“ mohou mít i osobní počítače běžných uživatelů, které nejsou chráněny antivirovými programy. Za DDoS útoky stojí vždy jednotlivec nebo skupina lidí, která infikuje uživatelské stanice malwarem. S jeho pomocí pak ovládají postižené počítače a generují velká množství požadavků na servery, které jsou cílem útoku.

Malware si uživatel stáhne nevědomky z internetu, pokud jej nemá chráněn antivirovým programem (a samozřejmě ani v takovém případě ještě nemá úplnou jistotu". Z jeho počítače může být následně prováděn podobný DDoS útok, ale zároveň může přijít o citlivá data nebo hackeři pomocí keylogerů zjistí jeho hesla k nejrůznějším službám.

Po DDoS útocích na české servery prudce stoupají prodeje antivirů
i Zdroj: PCTuning.cz

Každopádně série útoků a článků o nich odstartovala celkem zajímavý fenomén. Prodeje licencí pro antiviry stouply čtyřnásobně za poslední týden, jak píše Karel Drda v tiskové zprávě. "Od začátku týdne, kdy se v médiích objevily první informace o DDoS útocích, stoupl prodej elektronických licencí k antivirovým programům o více než 400 %" tvrdí. Nákup je o to snadnější, že v Alze si zákazníci mohou pořídit elektronickou licenci k programům od společností ESET a Symantec. V nabídce jsou i antiviry pro mobilní telefony a zařízení se systémem Android.

Alza.cz nabízí široký výběr elektronických licencí, nejsme tak limitováni skladovými zásobami. Můžeme proto vyhovět všem, kteří se správně rozhodli a nyní si chtějí zabezpečit svůj počítač proti útokům zvenčí,“ říká manažer nákupu  Alza.cz Petr Hrabal a dodává: „Těší nás zodpovědnost a chování našich zákazníků, kteří nechtějí podcenit vzniklou situaci. Je vidět, že povědomí o nebezpečí virovou nákazou počítače je už nyní velmi vysoké.

Když se zamyslíme nad náhlým nárustem prodejů antivirů, můžeme dojít k zajímavým závěrům. Už od začátku útoků kolují po internetu nejrůznější spekulace o tom, že za útokem by mohli teoreticky stát třeba výrobci nejrůznějších firewallů a routerů, které jsou vybavené nejrůznějšími ochranami proti podobným typům útoků. Vedle toho je v praxi vidět, jaký má podobná série útoků i na prodeje běžných antivirů pro osobní počítače. Takže v konspiraci přibývají už i výrobci antivirů. Kdo bude další na řadě?

Zdroj: TZ Alza

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama