osmijadrovy-nehalem-nejpozdeji-pristi-rok
Novinka Osmijádrový Nehalem nejpozději příští rok

Osmijádrový Nehalem nejpozději příští rok

Michal Kleman

Michal Kleman

8. 4. 2009 00:00 16

O osmijádrovém procesoru založeným na jádře Bacton se zatím moc nemluvilo. Server X-Bit Labs nyní přináší informace, které tvrdí, že prvních osmijader bychom se mohli dočkat již na konci tohoto roku.

Reklama

Dosud Intel neví, kdy přesně vypustí serverové procesory s osmi jádry. Shannon Poulin, ředitel Intelu pro serverová řešení prohlásil, že nové Xeony MP pro čtyři a více socketové systémy budou dostupné na konci tohoto, nebo začátkem příštího roku. Nový "gigant" mezi procesory bude poskládán z celkem 2,3 mld. tranzistorů, tento počet doposud překročil pouze procesor Intel Itanium Tukwila.

Osmijádrový Nehalem nejpozději příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

Osmijádrový procesor založený na architektuře Nehalem bude vyráběn samozřejmě 45nm procesem, bude mít čtyři "point-to-point" QPI linky pro spojení s ostatními procesory, jejich rychlost bude 6,4GT/s. Jako ostatní serverové procesory architektury Nehalem bude mít i tento integrovaný paměťový řadič a půjde osadit pouze do nové patice LGA 1567.

Součastné procesory Core i7 s jádry Bloomfield mají celkem 731milionů tranzistorů. V tomto čísle jsou obsažena čtyři jádra, 1MB L2 cache, 8MB L3 cache a paměťový řadič. Osijádrový Nehalem Xeon MP se skládá téměř z trojnásobku, přičemž bychom čekali spíše dvojnásobek. Cache procesoru tedy budou mnohem větší, některé zdroje tvrdí, že u L3 bude kapacita až 24MB.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama