Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 1. 2015 03:00 23

Seznam kapitol

1. Maximální výkon za velmi slušnou cenu 2. Představení, balení a specifikace 3. Slajdy, vlastnosti 4. Asus G751JY – hardware I. (CPU, GPU) 5. Asus G751JY – Hardware II. (disky, paměť) 6. BIOS a software
7. Zpracování, konektory a repro 8. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 9. Výkon procesoru (Core i7-4860HQ) 10. Testy herního výkonu (GTX 980M) 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Po herním notebooku s nejvýkonnější mobilní grafikou na trhu od MSI si představíme obdobný produkt od Asusu. Díky osazené GeForce GTX 980M a rychlému procesoru nabízí vysoký herní výkon, dále skvělé zpracování a dostatek paměti i diskového prostoru, a to za cenu o víc než deset tisíc nižší než konkurence.

Reklama

Klávesnice, chlazení a výdrž baterie

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice je hodně pohodlná. Je v podstatě skoro stejná jako u minule testovaného stroje od MSI. Zdvih kláves a jejich rozměry jsou ideální pro hraní her i práci, píše se na ní prostě velice dobře. Při psaní jsem občas zapomněl, že klávesa „Enter“ je jednořádková, ale na to se dá zvyknout. Jde už o několikátý počítač s tímto „problémem". Stejně nemám žádné výhrady k touchpadu, u tohoto stroje vše fungovalo, jak jsem očekával.

Důležitou vlastností klávesnice je podsvícení, u tohoto stroje není možné zvolit si barvu, ale lze měnit jeho intenzitu ve třech krocích, anebo jej i snadno vypnout. Škoda, že nelze měnit barvu, notebook MSI umožňuje v podstatě jakoukoliv barvu. Červená je dle mého názoru na noční psaní moc agresivní a příliš namáhá oči, sám používám v noci jedině slabé „bílé“ nebo lehce modré podsvícení.

Chlazení

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení už jsme viděli v předchozích kapitolách o hardware. Princip a provedení je jednoduché a praktické. Dvě nejžhavější komponenty (CPU a GPU) jsou vybaveny bloky s heatpipe, jež vedou teplo do bloku se žebry umístěných u ventilátoru před výdechy v šasí. Systém je dvoucestný, každá komponenta tedy má svůj chladící blok a heatpipe. V klidu je počítač velice tichý, při náročnější práci – přehrávání HD videa a podobně – už ale ventilátor bezpečně uslyšíte. Zvuk není nepříjemný, intenzita není vysoká ale prostě jej uslyšíte. Při dlouhém hraní her je notebook hlučný. V porovnání s MSI je hlučnost víceméně stejná, Asus je možná o malý kousek tišší, ale rozdíl není velký a tedy zanedbatelný.

Teplota GPU

Teplota při kratším hraní
i Zdroj: PCTuning.cz
Teplota při kratším hraní

Teplota okolí byla jen kolem 22 °C, na výsledku se to tedy zásadně nepodepsalo. Grafické jádro se v klidu pohybovalo kolem teploty 35 °C, což mi přijde celkem normální. Průběh zátěže pak vidíte na obrázku, při dlouhém hraní byla maximem teplota GPU 70 °C. U krátkých testů v řádu minut jsem naměřil asi jen 67 °C. Hovoříme tedy o solidních teplotách, ovšem vykoupených bezpečně slyšitelným ventilátorem.

Teplota CPU

OCCT test a teplota CPU
i Zdroj: PCTuning.cz
OCCT test a teplota CPU

U procesoru to bylo podobné, zde ale připomínám, že Haswell hřeje mnohem víc než Sandy Bridge. I když je povrch čipu chladnější, teplo se kumuluje uvnitř. To znamená celkem vysoké teploty čidel jednotlivých jader. V klidu byla teplota procesorových jader zhruba 50 °C. V intenzivní zátěži programem OCCT vystoupala teplota CPU na 76–82 °C. To je výsledek dosti podobný většině srovnatelných notebooků. Chlazení ale jede na hranici možností (ticho/výkon), jelikož je jasně vidět, že procesor „throttluje". Není to ideální stav, ale notebook MSI se minule v testu choval stejně.

Maximální teplota

CPU i GPU jedou naplno, teploty jsou dobré
i Zdroj: PCTuning.cz
CPU i GPU jedou naplno, teploty jsou dobré

V reálné herní situaci, kdy se CPU zapojí jen občas a ne naplno, jsou teploty v normě. GPU vystoupalo na 70 °C a procesor na 70 °C. To je celkem normální teplota obou komponent. Překvapení pak nebyl stav v maximální zátěži obou komponent. Vidíme, že procesor jede stále naplno a zahřál se až na hodnoty kolem 80 °C, aby se ale stroj vešel do TDP, CPU i GPU část začala omezovat frekvence a výkon. Je to dobře vidět na „zubatém“ grafu průběhu CPU/GPU. Ještě, že tato situace nenastane v reálu moc často, ukazuje limity chlazení tohoto (a podobných) strojů.

Baterie a výdrž

Notebook Asus G751JY: extrémní hráč s GTX 980M
i Zdroj: PCTuning.cz

Notebook je vybaven 88Wh (5800 mAh) osmičlánkovou baterií. Zdroj k notebooku váží 1 kg a disponuje výkonem 230 W. Při běžném surfování webem, kdy jsem večer četl zprávy, občas spustil nějaké video na Youtube a podobně, se notebook vybil za 2 hodiny a 40 minut. Jako druhý scénář jsem pak sledoval filmy v rozlišení 720p. Počítač vydržel něco kolem 2 hodin a 10 minut. To není špatné na tak velkou úhlopříčku, ovšem viděli jsme už lepší výsledky s mnohem méně výkonnou baterií. Při plném hraní Aliens Isolation, vydržel notebook jet kolem jedné hodiny. Jsou to měřitelně horší výsledky než u konkurence, při hraní je situace s MSI podobná, u 2D zátěže je MSI lepší.

Štítek zdroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Štítek zdroje

Spotřeba

Výkonný CPU, GPU, podsvětlení klávesnice a velké rozlišení displeje si zkrátka řeknou o svou porci energie. V klidu při surfování webem a běžné činnosti byl odběr na zásuvce kolem 24 W. Při testu 3D Mark Extreme pak spotřeba kolísala někde mezi 160–180 W. Při hraní Crysis 3 a dalších her jsem naměřil maximální spotřebu kolem 190 W.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama