noctua-predvedla-vetrak-s-aktivnim-potlacenim-hluku
Novinka Noctua předvedla větrák s aktivním potlačením hluku

Noctua předvedla větrák s aktivním potlačením hluku

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

11. 6. 2012 09:00 11

Ke všemu je za potřebí externí krabičky, která pomocí procesoru zpracovává zvuk a následně posouvá ventilátor o malinké vzdálenosti. Tím se potlačí vibrace a tak i hluk.

Reklama

Výrobci ventilátorů se většinou předhání v tom, čí produkt je tišší. Noctua je jedním z těch lepší. Nabízí třeba ventilátory s hlučností 9 dB, ale to pro ně stále není dost málo. Na Computexu ale ukázala, na čem pracuje. Tím je ventilátor s aktivním potlačením hluku. Na tom spolupracuje firmou Rotosub.

Noctua předvedla větrák s aktivním potlačením hluku
i Zdroj: PCTuning.cz

Prototyp, který byl k vidění na Computexu byl předveden na ventilátoru NF-F12 s kovovým rámečkem. Na každé lopatce je umístěn magnet, pomocí kterých jsou lopatky posunovány od 0,1 mm. To však není vše. Něco musí vyhodnocovat zvuk a určit, jak posunout lopatky a eliminovat hluk.

K tomu je za chladičem mikrofon, který je napojený na externí krabičky, v které je zabudovaný procesor, který vše řídí. Procesor používá zvukové vlny se stejnou amplitudou, ale obrácenou fází. Tímto vyhodnocením pak ventilátor vyruší hluk, jelikož eliminuje vibrace. Vše je ale zatím ve vývoji a Noctua této technologii dává ještě tak 12 až 18 měsíců. Otázkou je také integrace elektroniky do ventilátoru nebo do chladiče. Jak vše funguje v praxi se můžete podívat na videu.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama