Nevyslyšená elegie českého rozložení klávesnice
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Článek Nevyslyšená elegie českého rozložení klávesnice

Nevyslyšená elegie českého rozložení klávesnice

Vlastimil K.

Vlastimil K.

6. 2. 2022 10:00 31

Seznam kapitol

1. Nynější situace 2. Stav dnešního trhu 3. Hledat nebo i vyrobit 4. Několik drobných nápadů 5. Závěr

Bylo ještě doznívající léto, brambory ještě nevyorané a já si všimnul že moje asi 10 let stará membránová klávesnice vydává zvuky snad ještě vrzavější než obvykle. Nepsal jsem na ní úplně celou tu dobu, ale i tak se tlačítka začínají kroutit ve svém uložení. Polštářky membrán jsem už prohodil mezi méně používanými tlačítky, ale jsou znovu unavené. Budu s tím muset něco udělat...

Reklama
CES Windows
i Zdroj: PCTuning.cz
CES Windows

Musím se zeptat sám sebe. Proč se někdo ve střední Evropě, mající průměrný plat, zatěžuje se starým kusem plastu, který už tehdy stál pakatel?

Stará a jedna z mála
i Zdroj: PCTuning.cz
Stará a jedna z mála

Protože často píšu  méně obvyklé znaky. Takže takové "^" mám skoro každý den, nepamatuji si však kde je. Mám starou klávesnici popsanou CES - CZ layoutem. Udržuji ji při životě právě kvůli tomu. Prostě na ní je správně popsaný layout. Co vidím, zmáčknu, to tam prostě je. Nepřehazuji rozložení EN/CZ/speciální CZ, protože pak sednu k jinému počítači a dožene mě dědičný hřích ještě z dob Rakousko-Uherska. Ano, Z/Y se mi takto nepodařilo splést snad déle než rok.

takto to má vypadat.
i Zdroj: PCTuning.cz
takto to má vypadat.

 

Sáhnu a píšu na nejstandardnějším rozložení v Čechách – CES, jdu prostě se stádem. Na znaky jako Ç se jednoduše podívám pod ruce. Německé jména mám také často a i tam jsou snadno přístupné znaky a polské také. U Francouzštiny chybí Æ, Œ ale to se dá snadno přidat a není ani časté. 

Alt Gr (levý alt) je klávesa palcem snadno po pravé ruce, je hned za mezerou mezerníku, není malá ani velká. Jinak se dá samozřejmě použít i pravý Ctrl + Alt. Polovina uživatelů PC v tomto státě neví, k čemu to je. Není se čemu divit bez kláves s označenými znaky pro Alt Gr. Nejen ti dříve narození pak nevědí, jak se píše Ó nebo @.

Alt Gr znaky na CES rozložení
i Zdroj: PCTuning.cz
Alt Gr znaky na CES rozložení

Vyrazil jsem tedy na všechny české počítačové weby (zahraniční v tomto případě nemají smysl) začal jsem usilovně hledat správně popsaná tlačítka. Objevil jsem báječný svět kláves a ignorovaných emailů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama