nejrozsirenejsi-snimek-v-dejinach-fotografie-zakladni-tapeta-systemu-windows-xp
Novinka Nejrozšířenější snímek v dějinách fotografie. Základní tapeta systému Windows XP

Nejrozšířenější snímek v dějinách fotografie. Základní tapeta systému Windows XP

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 12. 2010 16:20 18

Přestože se to zdá téměř nemožné, není dílem šikovného grafika, ale fotografa Charlese O'Reara, jež údolí Sonoma zvěčnil již v roce 1996.

Reklama

Jen málokterý počítačový nadšenec se za svůj život nesetkal se snímkem, na němž je vyobrazena scenérie zeleného kopce s modrou oblohou a bílými mraky. Ano, pamatujete si dobře. Tento téměř dokonalý snímek se stal symbolem operačního systému Windows XP a tím prvním, co uživatelé prvně po zapnutí počítače viděli. Ovšem zřejmě jen málokdo ví, že není dílem šikovných grafiků a profesionálních programů, nýbrž fotografa Charlese O'Reara, jež kalifornské údolí Sonoma zvěčnil.

Snímek vznikl již v roce 1996, pět let před uvedením systému XP na trh, kdy O'Rear mířil po silnici 121 směrem dále do okrsku Martin. I přes obtíže se mu nakonec podařilo zastavit a údolí, jež bylo dlouhodobě bičováno vydatnými dešti a na které po několika měsících konečně vykouklo slunce, vyfotil. Později se fotografie stala nejen hlavní tapetou nejpopulárnějšího operačního systému, ale také inspirací pro reklamní kampaň „Yes you can“, za níž Microsoft zaplatil 200 milionů dolarů.

Nejrozšířenější snímek v dějinách fotografie. Základní tapeta systému Windows XP
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejrozšířenější snímek v dějinách fotografie. Základní tapeta systému Windows XP
i Zdroj: PCTuning.cz

 

stejná lokace po 10 letech, 1996 a 2006: pro zvětšení klikněte

Vývojáři Microsoftu snímek tehdy pojmenovali jako „Bliss“ a sami byli dlouho na pochybách, zda doopravdy není dílem šikovného grafika. Žádná kouzla ale tehdy nebyla potřeba. Kolik za slavný snímek fotograf inkasoval je tajemstvím. Součástí jeho smlouvy s Microsoftem je totiž i dodatek o mlčenlivosti. Na otázku na tělo pouze odpověděl, že asi nejvíce, co fotograf žijící na Zemi kdy obdržel.

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama