navstivte-videomapping-staromestskeho-orloje-budova-se-rozzari-kazdou-sobotu-az-do-22-10
Novinka Navštivte videomapping Staroměstského orloje, budova se rozzáří každou sobotu až do 22.10.

Navštivte videomapping Staroměstského orloje, budova se rozzáří každou sobotu až do 22.10.

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

7. 9. 2011 09:30

Orloj se rozpadne na tisíce kousků, shoří a opět zažije období největší slávy našeho národa. To vše díky zdařilé 3D projekci, která stabu bude měnit k nepoznání několik příštích týdnů.

Reklama

O akci jsme již psali před několika měsíci, když probíhalo opakované promítání k 600 výročí vzniku Staroměstského orloje. Mnozí akci navštívili a nepochybně potvrdí, že se jedná o skvělé dílo, beroucí díky povedenému vizuálnímu ději a animacím na míru dech. Kdo akci zameškal, bude mít nyní šanci každou sobotu až do 22. října. Konkrétně pak každou půlhodinu od 20:00 do 22:00.

Navštivte videomapping Staroměstského orloje, budova se rozzáří každou sobotu až do 22.10.
i Zdroj: PCTuning.cz

Promítání se rozjelo minulou sobotu a času na návštěvu je ještě více než dost. Stačí vychytat hezké počasí a pak si jen užít připravenou podívanou. „Vizuální projekce představí divákům významné kapitoly z dějin této památky. Počítačová animace představí stavbu orloje od architektonického plánu přes kamenickou práci Petra Parléře až po umístění kalendářní desky od Josefa Mánese. Návštěvníci Staroměstského náměstí budou moci nahlédnout díky optické hře i do útrob orloje. Projekce také připomene dramatické události - husitské války, popravu pražských pánů až po poškození orloje při osvobozování Prahy v roce 1945.“ viz tyden.cz.

Videomapping je druh vizuálního umění, které využívá projekce obrazu na libovolné objekty (domy, historické budovy apod.). Důležité je důkladné zmapování celé scény, mnohdy se celá vymodeluje ve 3D a poté se vytvářejí animace přesně na míru. Za pomoci silných projektorů s „giga-příkonem“ dochází k následnému splynutí virtuálního obrazu s kulisou. Jedná se o dokonalou iluzi, jež má rozbít vnímání perspektivy diváka. A opravdu se jí to daří!

My pro vás vzhledem k zajímavosti a oblíbenosti mappingu chystáme článek, ve kterém si řekneme, jak vše vzniká a kolik lidské práce stojí v pozadí těchto projektů. Součástí článku bude i rozhovor s odborníkem na 3D Janem Buriánkem. Ten nám zodpověděl spoustu zajímavých otázek ohledně 3D projekce a videomappingu a my se pro vás pokusíme vybrat to nejzajímavější.

Zdroj: Týden, Wikipedia, AV Media

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama