ms-amazon-a-yahoo-vs-google
Novinka MS, Amazon a Yahoo vs. Google

MS, Amazon a Yahoo vs. Google

Martin Stančík

Martin Stančík

21. 8. 2009 00:00

Tři "těžké váhy" v IT světě se spojily proti Googlu se snahou vytvořit největší virtuální knihovnu na světě.  

Reklama

Do tzv. Open Book Aliance, která spadá pod Internetový Archiv se zapojí Amazon, Microsoft a Yahoo. "Google se snaží, aby měl na knihovnu prakticky monopol," říká Brewster Kahle, spoluzakladatel Internetového Archivu. Google v roce 2008 dosáhl shody s vydavateli a autory a získal od většiny z nich autorská práva pro svou knihovnu. V rámci dohody se internetový gigant zavázal investovat 125 milionů dolarů do tvorby registru, do kterého se vydavatelé a autoři mohou zapsat a získají od Googlu kompenzaci za publikování svých děl.

MS, Amazon a Yahoo vs. Google
i Zdroj: PCTuning.cz

A navíc - Google by měl získat práva na díla, u nichž je autor neznámý. Zatím však není jisté, zda toho Google dosáhne, neboť o celé věci teprve rozhodne začátkem října americký soudce. Proti Googlu a jeho dohodě s autory je již delší dobu Internetový Archiv, který za dobu svého působení převedl do digitální podoby na 1.5 milionu děl. Všechna jsou dostupná zdarma.

MS, Amazon a Yahoo vs. Google
i Zdroj: PCTuning.cz

S tím, jak přichází datum rozhodnutí o obchodu Googlu se však proti němu ozývá čím dál více hlasů - včetně gigantů jako Amazon, Microsoft a Yahoo. Google se samozřejmě brání tím, že autoři a vydavatelé za svá díla dostanou dobře zaplaceno. "Mnoho autorů pracuje na svém díle za velmi málo peněz a Google jim v jejich činnosti může pomoci," myslí si Michelle Richmondová, autorka bestselleru Rok mlhy, která se dohody Googlu s autory taktéž zastává.
 

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama