mobilni-ransomware-je-uz-na-urovni-desktopovych-viru
Apple Novinka Mobilní ransomware je už na úrovni desktopových virů

Mobilní ransomware je už na úrovni desktopových virů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 6. 2018 10:00 1

Mobily jsou pro kybernetické zločince stále zajímavější. Jen v loňském roce zablokovala společnost Trend Micro přes 58 milionů hrozeb. Přispívají k tomu dva hlavní faktory. Za prvé, většina internetové aktivity se přesouvá z počítačů na telefonů a za druhé, osobní data jsou stále cennější. Nejčastějšími viry, které mobily napadají, jsou bankovní trojské koně a mobilní adware. Mobilním hrozbám čelí nejen zařízení s operačním systémem Android, ale i Windows nebo dokonce iOS.

Reklama

Výskyt nejčastějšího typu viru, který oběti zašifruje data a pod hrozbou zveřejnění nebo jejich vymazání požaduje výkupné - ransomwaru, se v roce 2017 znásobil o více než 400 procent oproti roku 2016. Za takto velkým nárůstem stojí především virus SLocker (Simple Locker), nejrozšířenější mobilní ransomware. Za rozšíření těchto hrozeb může i snadný přístup do operačního systému Android. Přesto se „kvalita“ mobilních virů za minulý rok srovnala s kvalitou těch počítačových. Vyplývá to ze studie společnosti Trend Micro.

Dalším častým virem v současné době jsou bankovní trojské koně. V roce 2017 zaznamenala a analyzovala služba Trend Micro MARS přes 100 tisíc (108 439) jedinečných vzorků bankovního malwaru, tedy o 94 procent více než v roce 2016. Za vším stál především malware BankBot, který je známý i pod názvy CronBot nebo Catelites Bot. Poprvé se tento škodlivý program objevil na počátku roku 2017 a nakonec se dostal až do obchodu Google Play.

Mobilní ransomware je už na úrovni desktopových virů
i Zdroj: PCTuning.cz

Mobilní hrozby se dnes zaměřují také na velmi oblíbenou těžbu kybernetických měn. Populární je nadále i mobilní adware, což je vir, který je připojený k některým často navštěvovaným stránkám, a který na uživatele buď bliká jako reklama v rohu obrazovky, nebo vyskočí jako nové okno bez jakéhokoli zapříčinění uživatele.

V roce 2017 zablokovala společnost Trend Micro celkem 58 193 597 mobilních hrozeb. Znepokojivé je stále častější zneužívání legitimních služeb ke kybernetickému zločinu. Například počet škodlivých aplikací v obchodě Google Play se v roce 2017 zvýšil o více než 30 tisíc oproti roku 2016.

Bezpečnostní incidenty se však nevyhnuly ani platformě iOS. Například do oficiálního obchodu App Store se dostal adware i potenciálně nežádoucí aplikace. Problémy působily také škodlivé konfigurační profily, které mohly zařízení s operačním systémem iOS uvést do nereagujícího stavu nebo přimět uživatele ke stažení upravených aplikací.

Mobilní ransomware je už na úrovni desktopových virů
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama