minitest-iwill-zpc-gx-pc-jako-cd-rom
Hardware Článek Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM | Kapitola 3

Voigts Martin

Voigts Martin

14. 11. 2003 00:00 18

Seznam kapitol

1. Balení a základní parametry 2. Rozměry a design 3. Zapojení a první spuštění

Miniaturizace osobních počítačů nabrala v poslední době nečekaně vysokých obrátek. Důkazem toho může být také i námi testovaný Iwill ZPC GX. Dokonce nevím, jestli ho mám srovnávat s dřívějšími "barebone" počítači. Přesto, že je prakticky stejně výkonný jako dříve testované počítače (v našem případě je "motorem" ZPC Pentium 4 běžící na 2.4GHz), velikostí se spíše blíží rozměrům... externí mechaniky CD-ROM. Jeho vzhled navíc odpovídá posledním nárokům na styl a eleganci. Společnost Asiacenter nám zapůjčila k testu kompletní PC včetně zajímavé klávesnice a myši.

Reklama
Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Zapojení ZPC je, podobně jako u každého jiného novějšího počítače, velice snadné.

Při zapojování ZPC mě však nemile překvapil jeden takový ehm, detail... nepěkná věc, jak by řekl Jára Cimrman. Díky akrylovému kabátku jsou porty PS/2 totiž poměrně hodně zapuštěny, a tak se mi nepodařilo zapojit svou ergonomickou klávesnici. Se stejným výsledkem skončily i pokusy o zapojení několika dalších klávesnic Chicony. Nakonec jsem uspěl s různými klávesnicemi Compaq a s gumovou omyvatelnou klávesnicí, které bude věnována část této recenze. Podobné to může být i s myší, tam jsem se však s problémem nesetkal, alespoň tedy ne s myší, kterou mám doma, ani s myší, která mi byla zapůjčena k testu spolu s tímto počítačem.

Vzhledem k nízkému profilu pasivu chladiče i štíhlému ventilátoru, jimiž je procesor chlazen, jsem byl velmi zvědavý na hlučnost tohoto systému. Po spuštění jsem bohužel zjistil, že absolutní ticho se nekoná - bohužel, tento krasavec je poměrně hlučný. Nejedná se o nijak nesnesitelný zvuk - většinu PC lze označit za mnohem hlučnější - ale vzhledem k tomu, že ventilátor chladící pasiv na procesoru je umístěn takřka venku (je od vnějšího prostoru oddělen pouze mřížkou), ozývá se ZPC přece jen víc, než by bylo záhodno.

Ne druhou stranu však je třeba si uvědomit, že - vzhledem k rozměrům PC a použitému procesoru - nebylo možné chlazení vyřešit mnohem lépe, proto bych tuto výtku nebral až tak vážně – i když svou roli může při rozhodování o koupi také sehrát.

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud by se jednalo o větší počítač, bylo by možné pro ztišení leccos udělat. Takhle ale považuji řešení chlazení za poměrně zdařilé.

Jak je to rychlé a jak to běhá

V této části se budeme věnovat výsledkům benchmarků jen okrajově - ty ostatně, u tohoto druhu PC, nepovažuji za podstatné. Nejedná se přece o mašiny na overclocking ani na hry… Spíše jde, podobně jako u mobilních telefonů, o "stylovky“, které se hodí na stůl manažera nebo do hi-tech obýváku (joro - díky absenci TV výstupu to asi nebude nejlepší volba).

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon procesoru je vysoko nad námi stanoveným "kancelářským" limitem 100 bodů v CPUmarku 99.

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdá se, že starého Unreala / Unreal Tournament si na ZPC stále zahrajete. Na dnešní hry si můžete nechat zajít chuť (na rozšíření grafiky také zapomeňte - dovnitř se už nevejde ani slot, natož nová grafická karta).

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Multimedia nečiní, alespoň podle Sandry 2003, ZPC žádné problémy - v praxi je takové použití omezeno absenci TV výstupu a výstupem stereozvuku (i když je k dispozici USB pro případnou zvukovku 5.1 - uznávám však, že box Sound Blaster Extigy by vypadal u tohoto prcka podivně :-)).

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Praxe

Iwill ZPC mě velice mile překvapil rychlostí náběhu operačního systému. I přes handicap v podobě pouhých 256 MB RAM naběhly Windows XP Professional velice rychle, o dost rychleji než na mém domácím počítači (Athlon XP 1700+@2200+, 512 MB DDR333, 7200 rpm disk). Běžná práce na PC byla samozřejmě svižná, na kancelářské aplikace postačí dnes snad již každé PC. Vyzkoušel jsem si také přehrávání DVD a vypalování CD.

Přehrávání DVD je jedna z velice příjemných vlastností tohoto systému. Vše probíhalo naprosto bez problémů a ani po šesti hodinách přehrávání a práce jsem nezaznamenal přehřívání nebo zpomalování systému.

Instalace Nero Express a nalezení vypalovací kombo mechaniky proběhly také v pořádku, vypalování bylo celkem svižné – 24x zápis je i dnes dostatečnou rychlostí, zvláště s přihlédnutím k tomu, že se jedná o notebookovou slim mechaniku.

Přehrávání zvuku bylo také bez problémů, kvalita signálu byla srovnatelná s ostatními integrovanými kodeky. Vzhledem k tomu, že tento počítač může disponovat i DVD-ROM mechanikou (my ji s PC k testu měli), bych uvítal podporu šestikanálového zvuku (5.1). Většina moderních PC jím dnes disponuje.

Pár slov o klávesnici a myši

K sestavě jsme, jak jsem již řekl, dostali také zajímavou klávesnici a myš. Vzhledem k tomu, že rozsah samostatných recenzí by byl velmi malý, budu se jim věnovat alespoň zde.

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice totiž není obyčejná plastová, ale - hmmm... gumová. Jedná se o „průmyslovou“ klávesnici, nevím jak ji nazvat lépe. Dá se srolovat, nezanese se prachem, nevadí jí voda, dá se vydesinfikovat … Prostě je ideální do prašného prostředí nebo třeba k informačnímu stánku v  nemocnici.

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz


menší varianta omývatelné klávesnice

Rozložení kláves je klasické, jen je třeba si zpočátku dávat pozor na mezerník, ten je totiž půlený (vzhledem k tomu, že jsem zvyklý psát na ergonomické klávesnici, ani mi to nepřišlo). I když je psaní na této klávesnici už z principu poměrně nepohodlné, zvyknout se na to bez problémů dá a pro podobné účely neznám lepší alternativu.

Minitest: Iwill ZPC GX - PC jako CD-ROM
i Zdroj: PCTuning.cz

Myška je z kategorie optických „notebookových“ – je velice malá. Má celkem povedený a zajímavý design, je celá průhledná a disponuje dvěma tlačítky a scrollovacím kolečkem. Vzhledem k miniaturním rozměrům nepadne příliš dobře do ruky, to je ale problém všech myší z tohoto segmentu trhu, a tak se to nedá považovat za nějaké minus. Jinak je tato myška velice povedená a pracuje se s ní i v porovnání s jinými z kategorie notebookových velice dobře. Jediným rušivým elementem může být to, že červená LED dioda snímající povrch pod myší ji celou prosvítí. Při používání to není velký problém, ale když sledujete film, docela to ruší. A to nemluvím o tom, že myš svítí i pokud je PC vypnuté.

Shrnutí

Protože se vlastně jedná o krátký test tří zařízení, berme je popořádku:

Iwill ZPC je velice zajímavým počinem a nebýt té vyšší hlučnosti, dal bych 10 bodů z 10ti. Jedná se o velice zajímavého a sympatického trpaslíka, jenž se hodí do hi-tech domácnosti i na stůl manažera či ředitele. Výkonem v 3D aplikacích příliš neoslňuje, pro běžné použití v kanceláři nebo pro multimédia je však jeho výkon více než dostatečný. Pokud vám tedy vyšší hlučnost, která je však problémem spíše subjektivním, nevadí, potom nevidím důvod, proč se tímto počítačem nereprezentovat. Je to opravdu ďábelský diblík.

Na klávesnici se příliš pohodlně nepíše, to je však dáno spíše principem jejího fungování než nějakou chybou výrobce. Pro specifické účely je tato klávesnice ideálním řešením hlavně díky omyvatelnosti a tomu, že se dá desinfikovat a nezanáší se prachem.

Myš funguje naprosto bez problémů, ale doporučil bych ji spíše k notebooku než ke stolnímu PC. Podsvícení i při vypnutém PC i rozměry ji zkrátka k takovému použití přímo předurčují.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Asiacenter

Poznámka: článek se nachází i na serveru pcarea.org

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama