Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning
Herní příslušenství Recenze Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

7. 6. 2023 06:15 5

Seznam kapitol

1. Úvod a představení klávesnice 2. Klávesnice – tlačítka, zvuk a zpracování 3. Software 4. Závěr a hodnocení

Alienware je známý zejména svými prémiovými herními notebooky. Logo mimozemšťana (a tím nemyslíme toho našeho zeleného) ale najdete i na řadě příslušenství a periferií. Dnes se podíváme na mechanickou klávesnici AW420K, která láká na skvělou kvalitu zpracování, známé spínače a provedení bez divných výstřelků dnešní doby. Bude to ale stačit?

Reklama

Double-Shot PBT a Cherry MX aneb sázka na jistotu

Když chcete stvořit aspoň rozumně dobrou mechanickou klávesnici, kombinace kláves double-shot PBT a spínačů Cherry MX (nebo Kailh / Outemu) představuje základ, který většinou nezklame. Ale já se přesvědčil u jiných modelů i o opaku. Zadrhávající se spínače a otřesný zvuk při psaní, takové jsou zkušenosti s používáním mechanických klávesnic s cenou okolo tisícovky. Dobrá zpráva je, že zde se podobný scénář neopakuje.

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning

Začnu u samotných čepiček, tedy kláves. Alienware zvolil jasný font, který není extravagantní a nekřičí „HERNÍ KLÁVESNICE“. Podsvícení skvěle prosvítá skrze popisky a nebyl problém mít zapnutá světýlka i přes den, čitelnost byla perfektní. Druhotné popisky naleznete jen u „F kláves“ a trojice tlačítek vpravo nahoře, o kterých jsem mluvil v minulé kapitole. Ty podsvícené nejsou, avšak asi je nevyužijete velmi často.

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning

Vzhledem k zapuštění spínačů podsvícení lehce prosvítá i do stran a v mezerách mezi tlačítky. Samozřejmě, kdo kolotočové barvičky nemusí, může si nastavit klasickou bílou v softwaru o kterém budu mluvit v následující kapitole.

Zvuk

Stabilizaci větších kláves bych zařadil mezi lepší průměr. Jistá vůle zde byla, ale rozhodně nejde o nic, co by vás při denním používání otravovalo.

Samozřejmě vás neochudím ani o zvuk. Menší rezonance je vinou mikrofonu, nikoliv klávesnice. Díky použití plastového exteriéru se Alienware vyhnul zmíněnému neduhu a celkově zní klávesy velmi dobře.

Pochopitelně to nemá na custom klávesnice, nicméně zvukový projev při používání je mnohem lepší než u levných modelů. V porovnání s podobně naceněnými modely bych to viděl na známku „A“. Určitě ale najdete i pár kousků, které znějí ještě lépe. Ale co si budeme, stejně si vezmete ke hraní sluchátka a ten malý rozdíl nepoznáte.

Zpracování

V úvodní kapitole jsem už načal, že celkové hardwarové zpracování klávesnice je na vysoké úrovni. Pominu-li PBT klávesy a dobře implementované spínače, celá konstrukce je pevná a díky jednoduchým křivkám nepůsobí masivně. Prohýbání základny se při standardním používání neprojevuje, museli byste se opravdu opřít o celou základnu.

Mechanická klávesnice AW420K od Alienware: Skvělá, ale připlatíte si
i Zdroj: David Jiránek / PCTuning

Přední strana klávesnice naskýtá pohled na trochu ukryté textové logo Alienware. Vzhledem k absenci větších designových výstřelků (čti: extravagantních prvků), byste na první pohled nepoznali, kdo je výrobcem klávesnice. Pro někoho to může být pozitivum. Moderní a minimalistický design v černé barvě znamená, že se klávesnice sladí s téměř jakýmkoliv setupem. Vy si jen nastavíte barvu podsvícení a máte hotovo.

Tento jednoduchý přístup je celkem osvěžující. AW420K vypadá jak z jiné planety, kde herní příslušenství nemusí mít ostré hrany a tunu vlastností, které si vyzkoušíte jednou po rozbalení. A myslím si, že i tímto AW420K může upoutat. Ano, sice jde o tak čisté provedení, že zde nenajdete ani dedikované diody signalizující zapnutí Caps Locku a Num Locku, jenže to k tomuhle modelu prostě sedí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama