maly-robot-quma-je-plny-senzoru-vyvojarum-pomuze-s-pohyby-postav-ve-3d-video
Novinka Malý robot QUMA je plný senzorů. Vývojářům pomůže s pohyby postav ve 3D [video]

Malý robot QUMA je plný senzorů. Vývojářům pomůže s pohyby postav ve 3D [video]

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

25. 7. 2011 11:00 3

Figurka umožňuje v reálném čase přenášet vykonané pohyby na 3D model v počítači. Potenciální využití je obrovské, záleží už jen a jen na práci programátorů.

Reklama

Japonská společnost SoftEther vyvinula vydařený 3D motion-capture (MoCap - technologie digitálního záznamu pohybu lidí, zvířat i věcí; pozn. red.) model lidského těla, který je obdařen spoustou zabudovaných čidel. Princip fungování je jednoduchý, robot je spíše takovou loutkou, jíž lze hýbat, zvedat končetiny, ohýbat je v kloubech apod. Jakýkoli pohyb vykonaný uživatelem je ihned přenesen na obrazovku počítače, viz video.

Malý robot QUMA je plný senzorů. Vývojářům pomůže s pohyby postav ve 3D [video]
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Miniaturní motion-capture zařízení je mnohem intuivnější pro rychlé navrhování a především bude oproti ostatním řešením stát jen zlomek ceny. Návrháři, konstruktéři, ale hlavně animátoři mohou tímto způsobem vytvářet 3D CG např. pro video hry, aplikace a nejrůznější simulace. QUMA se připojuje do USB portu, odkud probíhá i napájení.

Zařízení je ve své současné podobě navrženo tak, aby se podobalo lidskému tělu, ale podle jeho tvůrců není problém stejnou technologii využít k zachycení pohybu jakéhokoliv jiného tvaru nebo formy. „Robot“ QUMA je připraven pro výrobu a už jen zbývá stanovit datum vydání, SDK pro vývojáře je k dispozici také a my jsme zvědaví, jaké projekty budou vznikat.

Zdroj: TechCrunch

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama