low-endovy-duel-sempron-vs-celeron-d
Hardware Článek Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D | Kapitola 2

Dudek Jan

Dudek Jan

21. 4. 2005 02:00 134

Seznam kapitol

1. Úvod do děje 2. Procesory 3. Základní desky pro low-end a overclocking 4. Testy - práce ve Windows
5. Testy - počítačové hry 6. Syntetické testy 7. Závěr

Rozhodli jsme se ušít test procesorů na míru běžným lidem. Vzali jsme dva procesor s cenou kolem 2000 Kč - Sempron 2800+ (pro Socket 754) a Celeron D 2,53 GHz (pro Socket 478), použili jsme podle nás ty nejvýhodnější desky (s cenou kolem 2500 Kč) a za grafickou kartu jsme zvolili lidovou GeForce 6600GT (cena 5000 Kč). Nezapomněli jsme ani na overclocking. Sempron jsme přetaktovali na 2400 MHz a Celeron D na téměř 3,4 GHz. Jak to celé dopadlo? Je pro "chudého" občana ČR vhodnější Celeron nebo Sempron? To vše se dozvíte v článku...

Reklama

Intel Celeron D

Intel nabízí širokou paletu procesorů - od levných Celeronů D po desktopová Pentia 4 až po serverové Itanium. Nás však zajímá hlavně Celeron D, který je šlágrem českého trhu s procesory. Minulý týden Celeron oslavil 7 let své existence. Právě 15. dubna 1998 uvedl Intel první Celeron s jádrem Covington, který však příliš ovace nezískal díky absenci cache druhé úrovně. Reputaci Intelu vylepšilo až Mendocino s 128kB cache. Intel následně uvedl mnoho dalších druhů Celeronu, které dnes však pojí s nejstaršími jen stejné jméno. Nejslavnější Celerony byly určitě ty s jádry Mendocino, Coppermine, Tualatin (česky přezdívaný "Tuleň") a současným černým koněm low-endu je Celeron D s jádrem Prescott-256.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Celeron D se objevil minulý rok a částečně se snažil napravit reputaci nepříliš přesvědčivého výkonu svého předchůdce Celeronu s kódovým jménem Northwood-128. Předchůdce trpěl značně ořezanou vyrovnávací pamětí druhé úrovně a pomalou FSB - 400 MHz. Nový Celeron D má dvojnásobnou L2 cache - 256 kB, 533 MHz FSB a je nabízen jak ve variantě pro Socket 478, tak pro moderní Socket 775. Jádro procesoru je vyráběno 90 nm technologií a do vínku mu Intel dál i nejnovější instrukční rozšíření - SSE3. Z těchto specifikací lze vyčíst, že se jedná o ořezanou verzi plnohodnotného Pentia 4 s jádrem Prescott. Na druhou stranu je potřeba zdůraznit, že nový Celeron D má stejně velkou cache a dokonce rychlejší FSB sběrnici než první Pentium 4 s jádrem Willamette.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Celeron D je dobrý procesor, který v porovnání s plnohodnotným Pentiem 4 působí okleštěně, ale je to velký skok oproti starším Celeronům se 128 kB L2 cache. Většinu současným aplikací zvládne s přehledem, i když už předem říkám - v počítačových hrách má konkurence navrch. Velkou výhodou Celeronů je obrovská nabídka základních desek a podpora těch nejnovějších technologií jako je DDR2 nebo PCI Express. Na druhou stranu by procesoru neuškodila ještě větší cache (nejlépe 512kB L2) a menší množství vyzařovaného tepla. Díky overclockingu se s procesorem můžeme dostat hodně nad 3 GHz.

My jsme testovali Celeron D 2,53 GHz z důvodu podpory i Socketu 775. Přesto bych doporučil i Celeron D 2,26 GHz, který má menší multiplikátor a u něhož lze vytáhnout FSB na vyšší frekvence než u 2,53 GHz.

Klady Zápory
  • Nabízí se pro Socket 478 i Socket 775
  • Má větší L2 cache než první P4kový Celeron (256 kB vs. 128 kB)
  • Široká paleta základních desek
  • Výkon procesoru lze ovlivnit výběrem základní desky
  • Dosahuje vysokých frekvencích (nad 3 GHz)
  • Nové instrukce SSE3

  • Vyšší provozní teplota

  • Nevýhody NetBurst architektury

  • Konkurence je ve hrách rychlejší

  • FSB jen 533 MHz FSB QDR

AMD Sempron

Firma AMD svoji odpověď na Celeron s názvem Duron vydala až v roce 2000 pro Socket A. Bohužel sláva těchto procesorů byla krátkodobá a AMD tuto značku dostatečně nebudovalo. Durony jednu dobu nahradily levné Athlony XP. Od minulého roku se snaží AMD navázat na tradicí Duronů se svou novou značkou Sempron. Pod svými křídly schovává přejmenované Athlony XP, ale hlavně odlehčené verze Athlonů 64 s kódovým názvem Paris a Palermo.

Nás nejvíce zajímá nedávno uvedený Sempron s kódovým označením Palermo. Jedná se totiž o odlehčený ekvivalent velmi povedeného Athlonu 64 s jádrem Winchester. Procesor se od svého "dospělejšího" bratříčka liší menší L2 cache (128 kB a 256 kB) a nabídkou pouze pro Socket 754 (jednokanálový paměťový řadič). Vedlejším "okleštěním" je také absence 64-bitového módu. Naštěstí to se v současnosti neprojevuje na výkonu. Nová revize E, která by se pomalu měla začít v těchto procesorech objevovat, nabízí podporu instrukcí SSE3.

Low-Endový duel - Sempron vs. Celeron D
i Zdroj: PCTuning.cz

Sempron je díky svému K8 původu a ceně kolem 2500 Kč více než zajímavým procesorem. Frekvence se sice pohybuje na 1,6 GHz až 1,8 GHz, ale díky overclockingu lze procesor vytáhnout hodně nad 2 GHz. Je to skvělý procesor na hry, ale je dostatečně dobrý i na rendering. Do kanceláře je tohoto procesoru škoda (zde bohatě postačí ještě levnější Sempron 2200+). Nikdy vás nenechá na holičkách. Oproti konkurenci méně hřeje. Úzkým hrdlem procesoru je Socket 754, který nemá takovou podporu PCI Express jako Socket 775 nebo 939. Záporem je jednokanálový paměťový řadič.

Díky podobným charakteristikám je procesor výkonnostně velmi podobný Athlonu XP na ekvivalentní frekvenci, proto upozorňuji, že pokud plánujete upgrade například z XP 1700+, tak byste mohli být zklamání nárůstem výkonu. Lepší je proto upgradovat na tento procesor, pokud jste majiteli Duronů nebo starších Celeronů.

Klady Zápory
  • Dobře zvládnutá 90 nm výrobní technologie

  • Overclocking až 1 GHz

  • 256 kB L2 cache (verzí s 128 kB se vyvarujte)

  • Nehřeje tolik jako konkurence

  • Skvělá architektura K8 (Hammer)

  • Nové revize mají SSE3

  • Integrovaný paměťový řadič

  • Pouze jednokanálový paměťový řadič (naštěstí do budoucna se chystají i Semprony pro Socket 939)

  • Menší podpora PCI Express u desek pro S754

  • Nepodporuje 64-bitový mód (nevadí)

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama