lga-1156-podrobne
Novinka LGA 1156 podrobně

LGA 1156 podrobně

Michal Kleman

Michal Kleman

18. 1. 2009 00:00 4

V polovině tohoto roku představí společnost Intel novou platformu odvozenou od high-endové LGA 1366. Dnes si představíme platformu pro mainstreamové procesory architektury Nehalem.

Reklama

O procesorech Lynnfield a Havendale toho bylo řečeno již dost. Pojďme se nyní podívat na "podvozky" pro tyto procesory. Kromě již "profláklého" čipsetu (nebo spíše PCH - Platform Controler Hubu) P55, který se dal logicky odvodit, chystá jednička na procesorovém trhu další čtyři čipové sady pro patici LGA 1156. Jaké mezi nimi budou rozdíly? Modely P55 a P57 nebudou mít obrzovou sběrnici FDI (Flexible Display Interface), která procesorům s integrovanou grafikou umožní propojení mezi grafickým jádrem čipsetem. Čipsety H55, H57 a buisnissový Q57 pak tuto sběrnici budou mít, navíc budou obsahovat logiku pro odesílání obrazu na výstupy pro monitor.

LGA 1156 podrobně
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybrat tu správnou desku pro svůj procesor tak bude paradoxně ještě těžší (pro neznalého). Procesory Lynnfield v kombinaci s čipsety P55/57 však budou vhodnější pro hráče. Na rozdíl od svých kolegů s IGP budou mít totiž volných 16 PCIe 2.0 linek a umožní tedy CrossFire, popřípadně SLI. Modely H55/57 a Q57 pak budou mít maximálně jeden slot pro grafickou kartu, který bude navíc omezen osmi linkami.

Nyní k označení čipsetů. Lámete si hlavu s tím, jaký je rozdíl mezi verzemi 55 a 57? Modely 57 budou dražší, bude u nich přítomna technologie Braidwood, což je v podstatě další evoluční krok technologie Turbo Memory, kterou jsme mohli poprvé vidět na mobilní platformě Centrino Santa Rosa. Na desce je přítomen ještě 1GB flashové paměti, která ve Windows Vista pomáhá pevnému disku ve swapování díky technologiím Vista ReadyBoost a ReadyDrive. Výkonostní rozdíl však pravděpodobně nebude nijak značný.

Čipset Q57 bude mít jak výstupy pro monitor, tak Turbo Memory. Navíc však tato "byznysová" varianta poslouží v podnicích technologiemi jako Active Management Technology 6.0, tedy technologií vzdálené správy a zabezpečení dat. Dále budou přítomny technologie Anti-Thef (sada hardwarových a softwarových zabezpečení proti zcizení) a Remote PC Assist (pomoc od odborníka v případě problému). Poslední zmíněná "feature" by měla být dostupná i u modelu H57. U čipsetu P57 je pak dostupná technologie podobající se iAMT, jen s drobnými rozdíly a názvem Coral Harbor.

Každý čipset by měl obsloužit až 14 USB 2.0 slotů, šest SATA portů, a to i smožnostmi RAID, dále by měly být dostupné až čtyři PCI sloty. Intel navíc slibuje nativní podporu HDMI, DVI a Display Port rozhraní u modelů H5X a Q57.

Podle Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama