levne-ssd-od-ocz
Novinka Levné SSD od OCZ

Levné SSD od OCZ

Michal Kleman

Michal Kleman

10. 6. 2009 00:00 8

 Solid State Disky nabízí vysoký výkon, relativně nízkou spotřebu a nulovou hlučnost, jejich cena je však stále enormní.

Reklama

Společnost OCZ představila na letošním Computexu SSD s kapacitou 1TB (konkrétně jde o model OCZ Colossus), což je jistě úžasné, ale cena takového řešení musí být ohromná. Ve vzduchu tedy zůstala viset otázka, kdy se dočkáme levnějších řešení s dobrým výkonem? Společnost OCZ právě vypustila sérii takovýchto "mainstreamových" disků.

Levné SSD od OCZ
i Zdroj: PCTuning.cz

Série OCZ Agility se prozatím skládá pouze ze tří moodelů s kapacitami 30GB, 60GB a 120GB. Všechny disky jsou postaveny na pomalejších, ale zato levnějších, MLC paměťových buňkách, společnou vlastností je také cache s kapacitou 64MB. U disků je použit řadič společnosti Indilinx, který má zajistit provoz bez zasekávání. A jaký je výkon při čtení a zápisu? Levnější řešení v podobě MLC buněk se na rychlestech podepsalo, i přesto však jde o slušné hodnoty. 30GB disk má čtecí rychlost 185MB/s, zápis pak probíhá rychlostí 100MB/s, objemnější disky pak čtou rychlostí 230MB/s a zapisují 135MB/s.

Nejde o nejrychlější řešení, mohli jsme vidět mnoho výkonnějších disků, podstatná má být cena, tu však bohužel výrobce nezmínil, jediné co se dozvíme je, že "výkon a spolehlivost SSD disků přinese série Agility za nižší cenu, než jiná vysokorychlostní řešení, která jsou v součastnosti na trhu." Levný 64GB SSD disk jde v součastnosti sehnat i za cenu okolo 4000Kč, snad již brzy uvidíme, s jakou cenou se "vytáhne" OCZ.

Podle Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama