lcd-17-lg-l1710s-cerna-ovce-rodiny
Monitory Článek LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny? | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

13. 4. 2004 00:00 26

Seznam kapitol

1. LG L1710S - parametry 2. LG L1710S - obraz

Po recenzi výborného plochého panelu LG 1720B jsme byli docela natěšeni i na levnějšího "LG bratrance", na 17" TFT panel L1710S. Jára Cimrman řekl okřídlenou větu, že "očekávání vždy následuje zklamání" a tento test jeho slova bohužel potvrdil. Z nadprůměrných obrazových výkonu 1720B /P jsme se při testování tohoto panelu rázem propadli do šedého průměru. Panel L1710S by asi dopadl zcela jinak, nebýt nečekaně špatných pozorovacích úhlů...

Reklama

I když parametry patří mezi dnešní "lepší standard", o skutečné kvalitě zobrazení nevypovídají příliš mnoho (je známo, že papír, web a .pdf snese téměř vše :)

Nejdříve shrneme teorii a pak panel prověřme našimi redakčními testy.

TFT panely a jejich obraz

Mnoho lidí, kteří jsou při pohledu na obraz TFT panelů na první pohled okouzlení obrazem se zářivými barvami, výbornou ostrostí a dokonalou geometrii (zejména při předvádění šetřičem obrazovky typu "akvárium"), netuší, že i tyto, na první pohled dokonalé panely mají své specifické problémy.

Doba odezvy - response time

Na rozdíl od monitoru, kde je náběh i zhasínání obrazových bodů zanedbatelné, je každá buňka LCD zatížená určitou "setrvačností" (response time). Není divu, vždyť fyzikálně se u TFT stále jedná o mechanické natáčení tekutých krystalů v elektrickém poli.

Dlouhá doba odezvy způsobuje rušivé mlžení a optický neklid na hranách a plochách pohybujících se části obrazu. Nevyhovující response time se projevuje rušivě zejména v těchto situacích: při převíjení dlouhého dokumentu, v dynamických video scénách nebo ve hrách (zde jsou ku podivu nejvíce postižené strategické a simulační hry ze skrolujícím pozadím).

Dobu odezvy uvádíme v milisekundách, čím je menší, tím lépe (dnes by již v žádném případě by neměla překračovat 30ms). Hodnotu response time můžeme ještě rozdělit na dvě části: na dobu potřebnou k rozsvícení bodu (tr, rise time) a na dobu potřebnou ke zhasnutí aktivního bodu (tf, fall time).

Omezení pozorovacího úhlu

Tento jev je často považován za největší nevýhodu TFT panelů. Díky svému polarizačnímu charakteru dochází při pohledu na obraz panelu z boku (mimo rozsah stanovený pozorovacími úhly) k dramatické ztrátě jasu doprovázené zkreslením barev (v extrémním případě se obraz obrací až do negativu).

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?
i Zdroj: PCTuning.cz

Někteří výrobci, podle hesla, papír snese všechno - navíc v situaci kdy neexistuje jednoznačná metoda určování pozorovacích úhlů, uvádějí pozorovací úhly (i dobu odezvy - response time) o kterých by se, diplomaticky řečeno, "dalo s úspěchem pochybovat". Obecně platí, že uváděné hodnoty jsou pouze orientační.

Nehomogenita barev a nerovnoměrné prosvětlení panelu

Jistá mírná barevná nehomogenita (nejednorodost) je jednodušším panelům dokonce vlastní - souvisí totiž s dříve zmíněnými pozorovacími úhly (ty například způsobují, že některé světlé barvy mají v horní části panelu jinou sytost, či dokonce odstín, než v části dolní, kterou přirozeně pozorujeme pod jiným úhlem). Barevná nehomogenita není při běžné práci nijak zřetelná, avšak panely trpící tímto neduhem (téměř všechny starší a některé nejlevnější typy TFT panelů) se nehodí k editaci fotografii a grafiky.

Dalším problémem je nerovnoměrnost zadního osvětlení (back light). Tato nedokonalost se dokonce zesiluje po určité době provozu - takto postižený panel vypadá jako politý světlou kávou: některé části obrazu jsou mírně zašedlé (mají menší jas). Viníkem je prosvětlovací výbojka, která má, ve srovnání s monitorem, mnohem nižší životnost (cca 3-5 let svícení).

Pojďme se podívat jak se s těmito problémy "popere" náš testovací kousek.

Kámen úrazu 1710S - pozorovací úhly

Na Internetu se uvádí hodnoty: 140 stupňů v horizontální rovině a 110 stupňů ve vertikále - to jsou na dnešní dobu průměrné parametry.

Podle našich kriterii to s pozorovacími úhly vypadá poněkud hůře. Zatímco horizontální hodnota přibližně odpovídá (je cca 120-140o), ve vertikální rovině úhly stěží překračují 90o (+/- 45o).

základní, kolmý záběr
i Zdroj: PCTuning.cz
základní, kolmý záběr


horizontální rovina je poměrně v pořádku...

Jak testujeme

Kontrolním snímkem ověřujeme, jak je na tom panel s vertikální rovinou. Snímáme dva záběry ze vzdálenosti 1.2m, přičemž první (základní) je snímán v ose panelu a druhý z bodu vyššího o 60cm (přibližně pod tím úhlem vidí panel člověk stojící za židlí "operátora").

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vertikální rovina nevypadá příliš dobře - jednotlivé odstíny šedi (na ploše, buttonech a posuvnících) splývají při pohledu shora do jediného odstínu. Horší však je, že barvy mění svůj jas i odstín - všimněte si np. čtverečků (jeden je modrý a druhý růžový) a porovnejte je se základním záběrem.

Pro jistotu jsem nafotil i náš testovací obrazec "duha" na kterém lze snadno zjistit vliv místa pozorování na změnu jasu a odstínu barev.

Obrazec si můžete stáhnout - sami si ověřte, jak se chová vaše LCD.

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaný panel nelze v žádném případě použit k editaci grafiky. Brání tomu především horizontální pozorovací úhel - při pohledu mimo osu se mění odstín barev a snižuje se jejich kontrast.

Testovací obrazec

Pokud se na panel budete dívat kolmo, zjistíte, že L1710S nemá s podáním barev žádné problémy - přechody jsou plynulé, nejsou vidět mapy, tmavé i světlé odstíny jsou rovnoměrné.

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?
i Zdroj: PCTuning.cz


stejně jako u ostatních panelů jsou tmavší odstíny mírně "zkomprimované" ...

Response time

Zde jsme použili náš rychle se pohybující testovací obrazec (ten jsme exponovali jsme časem 1/60s, obnovovací kmitočet byl 75Hz).

LCD 17": LG L1710S - černá ovce rodiny?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledek odpovídá panelům s odezvou cca 20-25ms. I zde si výrobce poněkud přisadil - podobně jako většina výrobců kteří deklarují 16ms. V tomto ohledu však nevidím žádný problém.

Vadné pixely

Testovaný panel nevykazoval žádné pixelové vady.

Závěr

Klady:

  • elegantní design,
  • uchycení VESA,
  • praktický stojan.

Zápory:

  • malý vertikální pozorovací úhel

Nepíše se mi to snadno, ale tento panel bych rozhodně nedoporučil tam, kde je vysoká pravděpodobnost, že se na panel budete často dívat jinak než kolmo (zejména shora). Pro sekretářku nebo účetní je v Flatron L1710S pořádku, grafik však rozhodně nebude nadšený. Panel také není vhodný pro prezentace.

Obecně bych doporučil abyste se raději poohlédli po dražším modelu LG 1720B/ P - mnohem kvalitnější obraz za to rozhodně stojí - i když musím uznat, že podobnými nectnostmi trpí i mnohé panely jiných renomovaných firem (teď mě napadá pouze Benq).

Jiří Kwolek

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama