Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích 

Krypto příležitost: Těžte Chia (XCH) na pevných discích  | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 5. 2021 03:00 60

Seznam kapitol

1. Krypto farmaření, zcela nový způsob 2. Ideální počítač pro farmaření XCH 3. Založení peněženky a software 4. Plotting (zakládání farmy) 5. Farmařením k úrodě

Těžební horečka na GPU stále jede naplno, bylo je otázkou času, kdy se přesune na jiný druh hardware. Tentokrát se staly obětí pevné disky, ty se pomalu stávají vzácností. Chyťte příležitost za pačesy, já vytěžil na disku za týden dvě XCH mince. Při aktuálním kurzu to jsou 2000 USD!

Reklama

Ideální počítač pro farmaření XCH

Tvůrci hovoří o tom, že k zahájení farmaření XCH není potřeba speciální počítač nebo si zakládat počítačové farmy, ale řekněte to v Číně, že? Co budete k takovému farmaření Chia měny potřebovat?

Základní požadavky jsou pevný disk nebo SSD s volnou kapacitou alespoň 239 GiB (tedy 257 GB, autoři pracují zásadně s GiB). Přesně tolik prostoru je potřeba při vytváření jednoho běžného plotu (velikost K-32). Po jeho dokončení pak zůstane na disku 101,4 GiB (109 GB) dat, základní políčko. Jeden PLOT. Aplikace umožňuje jednoduše nastavit vytváření plotu na dočasném disku a po jeho dokončení ho automaticky přesune jinam. Při vytváření potřebujete slušné CPU a také se zapisuje a čte velké množství dat, takže čím rychlejší disk nebo spíš SSD použijete, tím rychleji budete generovat. Hotový plot pak posunete někam dál na pomalý disk a je jedno jestli lokální, externí, síťový nebo třeba NAS. Prostě kamkoliv uvidí Windows.

Domácí pole disků (zdroj: Chia Network wiki repository)
i Zdroj: PCTuning.cz
Domácí pole disků (zdroj: Chia Network wiki repository)

Tvůrci doporučují začít s nějakými starými disky, třeba já oprášil staré SATA ze skříně. Až potom je k tomu třeba přistoupit víc seriózně a profi.

Pokud chcete nějak solidně začít, je dobré mít alespoň deset záhonů (PLOTů) Chia. Jeden zabere na disku 109 GB, k tomu je nutné ještě počítat s prostorem pro dočasné soubory při vytváření záhonů - ideálně na SSD disku. Optimálně tedy najít v šuplíku nějaký SSD s kapacitou alespoň 500 GB, případně pokud chcete jet opravdu na hraně, tak i 256 GB. Chia aplikace umožňuje totiž použít dvě dočasné složky, tak dáte primární TEMP na malé 256 GB SSD a pokud by na něm nestačilo místo, dojde na druhou dočasnou složku třeba na klasickém disku.

UPDATE Tak ne, systém dvou dočasných složek nepomůže s kapacitou. Nefunguje to, že pokud v jedné dojde místo, použije se automaticky druha. Zjištěno samozřejmě v půlce výpočtu čtyř plotů najednou.

A k tomu pak nějaký klasický disk, kam budete přesunovat vygenerovaná políčka.

Počítejte s tím, že vyrytí vašich záhonů na disky potrvá dlouho, hodně dlouho. Ideální činnost přes několik nocí. Vše se odvíjí od rychlosti vašich disků a částečně i výkonu procesoru. Ano, generování políček dovede slušně vytížit i CPU.

Synology DiskStation dS1821+ za 28 000 Kč pojme 10 disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Synology DiskStation dS1821+ za 28 000 Kč pojme 10 disků

Osobně vidím ideální pro farmaření buď RAID pole SATA disků v desktopu nebo v NAS s rychlým síťovým připojením. Ani takový USB 3.0 externí disk nemusí být úplně špatnou volbou. Co si zvolíte je na vás.

Pokud to ale s farmařením XCH myslíte vážně, připravte si počítač s kapacitou disků v desítkách TB. 50-60 TB bude základ. Jeden záhonek trvá vytvořit několik hodin, tedy strávíte rytím záhonků na disky opravdu hodně času. U 50 záhonků počítejte třeba s 10 dny, ale k tomu potřebujete rychlá NVMe SSD pro dočasné soubory a výkonný počítač. Teprve pak budete moci začít farmařit. Můžete ale samozřejmě dělat záhony postupně, na nějakých už farmařit a další teprve tvořit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama