k-cemu-pocitacovou-skrin-kdyz-staci-stul
Skříně, zdroje, chladiče Článek K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl? | Kapitola 3

Kovač Pavel

Kovač Pavel

24. 11. 2004 00:00 132

Seznam kapitol

1. Jak to všechno začalo... 2. Realizace začíná 3. Výroba čelního plexi, uchycení do stolu 4. Galerie

Máte doma starou počítačovou skříň a nevíte co s ní? Máte stůl s otvorem pro počítač, ale chlazení není dostatečné? Pokud ano, měli byste začít uvažovat o jejich využití. Řeč je o zabudování počítačových komponent dovnitř psacího stolu. Podíváme se na problémy, které mohou při výrobě vzniknout a hlavně na to, jak je odstranit.

Reklama

Na tuto práci jsem se těšil ze všeho nejvíc. I když mám za sebou pět let strojního vzdělání, zajímalo mě, jak se bude takovýto plast opracovávat (hlavně ručně). Každé prodané plexisklo je vybavené ochrannými fóliemi. Toho my využijeme a počmáráme si jej geometrickými útvary.

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud někdo bude namítat, že nejsou striktně dodrženy zásady technického kreslení, tak ať si namítá. Já jsem se to snažil narýsovat tak, aby bylo jasné, které osy jsou společné - tyto osy je dobré si kreslit jako jednu, vyhnete se tak nepřesnostem.

Uříznutí potřebného kusu plexiskla

A teď se můžeme pustit do vyříznutí základního tvaru (obdélník). Doporučuji se však řídit příslovím "Dvakrát měř a jednou řež" i když já bych ho upravil na "Pětkrát měř a jednou řež." Přiložíme ocelový pás a začneme řezat. Pás pokládejte na vnitřní stranu výrobku - tak abyste v případě uhnutí z dráhy měli možnost chybu dorovnat například pilníkem. Pokud máte uříznutý potřebný kus plexi, můžeme se přesunout k daleko těžší části a tou je:

Vyříznutí otvorů

Dlouho jsem se rozmýšlel, jak provést vyříznutí. Přímočarou pilku jsem k dispozici neměl a i kdybych měl, tak jsem chtěl odzkoušet nějaký postup, který zvládnete takříkajíc "na koleně." Po pár experimentech jsem došel k celkem dobrému řešení. Jde o klasické "odvrtání." S tím rozdílem, že si musíte nechat mezi každou následující dírou malinkatý můstek (jinak by se Vám plexi ošklivě odštipovalo). Postup je tedy následující: Uvnitř přerýsovaného otvoru si vykreslíme ještě jednu pomocnou kružnici, která bude zmenšena o vrtáku+0,5). V našem případě (80mm větrák a odvrtáváme 4kou vrtákem) má druhá kružnice průměr 75,5mm. Oněch 0,5mm přidávám jako rezervu pro zarovnání pilníkem.
Postupně vyvrtáváme díry a necháváme mezi nimi můstky zhruba 1,5÷2mm. Pozor však na vysoké otáčky. Plast má velmi nízkou teplotu tání a tak by mohlo dojít k vytvoření roztavené lázně uvnitř díry, která by způsobila to, že bude díra daleko vetší, než jste chtěli! Ponechte tedy vrtačku v nejnižších otáčkách (pro velmi malé průměry vrtáku však musíte přidat, abyste vrták nezlomili) a kontrolujte jestli se Vám netvoří napůl roztavené špony.

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz



- neděste se těch ošklivých otřepů, jde jen o ochrannou fólii -

Pokud někoho napadlo takto odvrtanou díru jen vylomit tak ho musím zklamat. Raději se o to ani nepokoušejte - ušetříte si tak jeden zkažený kus plexiskla. První možností je tedy velmi ostrým nožem odřezat můstky. To je ale velmi pracné a zdlouhavé. Po několika pokusech s různými nástroji jsem se dopracoval k prapodivnému avšak účinnému nástroji - trafopájka. Ano slyšíte dobře. Trafopájku jsem vybavil tvrdým drátem a začalo odstraňování můstků teplem :-).

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz


- na obrázku vidíte roh obdélníkového otvoru po "upájení" můstků -

Ač se to zdá barbarské využití pájky, výsledek je více než uspokojivý. Odstranění můstků u jednoho otvoru mi trvalo zhruba dvě minuty. Pozor však, výpary z tavícího se plastu jsou jedovaté a tak hodně větrejte.

Po odvrtání a odpájení všech otvorů se můžeme pustit do dokončovacích prací v podobě zarovnání otvorů pilníkem. Pro rovné části použijte nejhrubší rovný pilník a jemnější jen pro finální dohlazení. Dávejte si pozor na to, aby nebyla hrana zvlněná či zakulacená. V rozích je nejlepší použít trojúhelníkový pilník. Tato práce je asi nejpracnější a vyžaduje notnou dávku zručnosti. Nenechte se zastrašit v počátcích a pracujte pečlivě do poslední minuty. Doba zapilování všech čtyř otvorů mi trvala zhruba jeden den - samozřejmě jsem jedl, spal a dával si "menší" přestávky :-). Pokud máte otvor hotov, nezapomeňte si zkontrolovat jestli do něj pasuje protikus.

- a finální výrobek -
i Zdroj: PCTuning.cz
- a finální výrobek -


- otvory pro ventilátory jsou hotovy, zbývá "jen" pro DVD a LCD -

Nesymetrie otvoru pro mechaniku je způsobena velikostí otvoru ve stole a tak jsem přemýšlel jak tento nepěkný jev zamaskovat. První co mě napadlo byla samolepka. Ale pak jsem experimentoval dále a nakonec jsem dospěl k závěru, že nejlepší bude vedle mechaniky umístit vypínač respektive reset počítače (diody jsem žádné neumisťoval).

Namontování nezbytných součástí

Teď již stačí namontovat vypínače, ventilátory, LCD, úchyty a tím práce na plexi končí. Samozřejmě můžete podle vkusu umístit samolepky. Já ovšem takovéto věci rád nemám a tak tímto moje práce skončila.

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz


- vypínače a úchyty před namontováním -

Uchycení do stolu

Pro uchycení plexi do stolu jsem využil klasických magnetů co se používají pro dvířka do skříní. Avšak existuje mnoho jiných způsobů - fantazii se meze nekladou.

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro uchycení spodní části ale magnety raději nepoužívejte. Daleko elegantnější řešení je v podobě hliníkového "U" profilu, který koupíte v jakémkoli obchodě pro kutily. Jeho cena je velmi nízká a pohybuje se řádově 60kč/m. Vnitřní drážku nechejte tak o dva milimetry větší než je tloušťka plexiskla.

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz

Uchycení takovéhoto "účka" je celkem oříšek. První možnost je nalepit pomocí kontaktního lepidla na benzinovém základě (název nemohu uvést, ale jistě všichni víte, co mám na mysli). Druhá a praktičtější možnost je tzv. uložení s přesahem (strojaři jistě vědí, co to znamená), ostatním zjednodušeně vysvětlím. Vložená součást je větší než je otvor do kterého součást vkládáme. Zdá se to nelogické, ale v praxi je to velmi často používané. V našem případě se dřevotříska, respektive lamino, trošku zmáčknou a "účko" bude držet vlivem sil vyvíjených bočnicemi. Toto uložení má tu výhodu, že kdykoli můžeme "účko" vyjmout a nahradit něčím jiným bez jakékoli škody na styčných plochách.

Zdá se Vám, že jsme už vytvořili vše co potřebujeme k chodu? Není tomu tak. Ještě potřebujeme vyřešit poslední problém.

"Kabelsalát" problém

Každý stůl je o dost hlubší než samotný počítač (skříň), takže dostávat se ke konektorům na zadním panelu desky je dosti problematické a v případě, že máte stůl přiražen ke zdi, prakticky nemožné. Řešení se naskýtá prakticky samo. Použijeme prodlužovací kabely pro všechna zařízení, které aktivně používáme. Z počátku jsem se dosti obával použití prodlužovacího kabelu pro monitor (analogový). Avšak po koupení prakticky neznačkového stíněného kabelu (cena kolem 100Kč) a jeho následném zapojení do Trinitron obrazovky jsem byl velmi mile překvapen. Žádné viditelné zhoršení obrazu jsem nezpozoroval.
Toto prodloužení všech zařízení má další výhodu. Celý počítač lze ze stolu vysunout aniž byste vypojovali jediný kabel. Dokonce jsem párkrát při focení vyndal počítač za chodu a vůbec nic se nestalo.

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz

K čemu počítačovou skříň, když stačí stůl?
i Zdroj: PCTuning.cz

Veškerou kabeláž jsem svázal tak, aby nebyl problém ji kdykoli vyndat. Doporučuji k sobě svázat kabely USB a PS2 a zvlášť Audio výstupy. Osvědčilo se mi svazování po celé délce kabelů v rozestupech zhruba 20 až 25 centimetrů. Vnitřní kabeláž počítače samozřejmě po 8 až 12 cm. Tímto bych ukončil popis výroby. Dále si již ukážeme "jen" galerii výsledného produktu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama