jak-vypada-ivy-bridge-pod-heat-spreaderem
Novinka Jak vypadá Ivy Bridge pod heat spreaderem?

Jak vypadá Ivy Bridge pod heat spreaderem?

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

24. 2. 2012 06:15 3

Jestli se tak jako já vždycky nemůžete dočkat až na net leaknou první obrázky layoutu logických obvodů CPU / GPU, budete za okamžik maximálně spokojeni.

Reklama

Hiroshige Goto, který přispívá do japonského webu o hardware - PC Watch, toho zdá se ví docela dost o rozvržení logických obvodů nových procesorů Ivy Bridge. No a protože od něj článek obšlehli na anglicky píšícím techpowerup, můžeme se podívat jak možná vypadá nástupce Sandy bridge pod chladičem i my.

Nepřehlédněte: Intel integroval WiFi do mobilního procesoru

Ivy Bridge je narozdíl od svého předchůdce vyráběn 22nm procesem. To má za následek především zmenšení jádra z 216 mm2 na krásných 160 mm2. Čip je také vybaven více tranzitory, tedy 1.48 miliardou, Sandy Bridge měl 1.16 miliard tranzistorů. Většinu bude hlavně zajímat, že Ivy se bude dodávat ve stejném pouzdře jako Sandy, a bude tak kompatibilní se stejnýma deskama. Křemíkové nadšence pak bude zajímat, že se bude nejspíš dodávat ve čtyřech konfiguracích.

Jak vypadá Ivy Bridge pod heat spreaderem?
i Zdroj: PCTuning.cz


 

Na obrázku nahoře vidíte porovnání dvou generací procesorů od Intelu. Ten novější nahoře je vybaven čtyřmi x86-64 jádry, z nichž každé má svých 256 kB vyrovnávací paměti, podpořené 8 MB sdílené paměti. Na levé straně čipu můžeme vidět GPU část, napravo pak system agent. Jednotlivé logické bloky spolu komunikují po sběrnici ring-bus. V pravé části system agent je ukryt dvoujádrový DDR3 paměťový řadič, řadič PCI-E (dva x8 porty) a sběrnice DMI. DMI je zkratka pro direct memory interface a to zajišťuje komunikaci mezi CPU a PCH (Platform Controller Hub - ten se stará například o komunikaci se vstupně / výstupními zařízeními jako klávesnice nebo monitor).

Pravděpodobné konfigurace Ivy Bridge:
4 + 2: aktivovaná čtyři jádra, celých 8 MB L3 paměti a 16 EU jader (execution unit)
4 + 1: aktivovaná jsou čtyři jádra, ale čip disponuje jen 6 MB L3 paměti a méně jádry v GPU
2 + 2: aktivovaná dvě jádra, 4 MB L3 paměti, 16 jader v GPU
2 + 1: aktivovaná dvě jádra, 3MB L3 paměti a méně než 16 EUs

Zdroj: techpowerup

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama